5.5 C
Deurne
dinsdag 27 februari 2024
Home- DeurneLiesbeth Vaes exposeert in museum Techniek met 'n Ziel

Liesbeth Vaes exposeert in museum Techniek met ’n Ziel

Geen schilderen zoals de meesten dat kennen met verf en penselen, maar werken met  armtebronnen en gekleurde blokjes was, dat is de bron van haar schilderijen. Encaustic of Encaustiek staat voor inbranden. Het is een heel oude methode van schilderen, die al in 600 voor Christus werd benoemd. Boven een houtskoolvuurtje werden bijenwas en harssoorten vermengd met pigmenten die met vingers, sponsjes, penselen en spatels werden aangebracht op houten panelen om zo voornamelijk grafportretten te maken. Het meest bekend zijn de Fayumportretten uit de tweede en derde eeuw na Christus waarvan er diverse ontdekt zijn en die nog steeds van goede kwaliteit zijn. De originele techniek is rond de 13e eeuw bijna helemaal verdwenen, schilders stapten over op tempera en olieverf. Maar het is helemaal terug in de creatieve wereld dankzij de hedendaagse toepassing. Er zijn artiesten die de was smelten en dan op een traditionele manier schilderen, maar Liesbeth werkt met andere technieken. Voorkeur ligt daarbij bij een hotplate. Een hete plaat die de was laat smelten zodat er met palletmessen gewerkt kan worden.

Schilderen vanuit gevoel. Liesbeth heeft geen artistieke opleiding maar werd al vanaf jonge leeftijd geraakt door kleuren. Pas na haar 40e zou dat ten volle tot uiting komen. Per toeval kwam ze bij een encaustic afbeelding terecht en werd meteen geraakt. Een korte introductiecursus werd gevolgd en dat was genoeg voor de basis. Daarna ging Liesbeth zelf op zoek naar wat er allemaal mogelijk was.   Het encaustic kwam precies op het juiste moment in haar leven; ze zat in een verwerkingsproces van oud verdriet en juist het werken met was gaf haar de rust die ze zocht. Zo werd encaustic een uitlaatklep voor haar gevoel en zijn er vanuit die gevoelens mooie schilderijen ontstaan. Het uiten van haar gevoel is uiteindelijk dan ook een belangrijk aspect in haar werken maar ze geniet ook net zoveel van de fantasiewerelden die ze met was neer kan zetten. Sinds enkele jaren gebruikt ze haar ervaringen ook om naast haar schilderijen, helende creaties –Soulwhispers-  te maken. Deze ontstaan vanuit haar intuïtie  en haar kracht om in te voelen wat op dat moment de ander kan helpen op zijn of haar pad.

De expositie van Liesbeth Vaes is tijdens de openingstijden van het museum gratis te bezoeken.
Het museum is gedurende het gehele jaar geopend op woensdag tot en met vrijdag en zondag van 13.30 tot 16.30 uur. Tijdens Kerst, Oudjaar en Nieuwjaar is het museum gesloten.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen