9.9 C
Deurne
vrijdag 3 februari 2023
Home- DeurneLokale kunstenaars brengen oude kunst weer tot leven bij De Wieger

Lokale kunstenaars brengen oude kunst weer tot leven bij De Wieger

Door weersinvloeden waren een aantal kunstwerken aan de buitenkant van museum de Wieger door de jaren heen in verval geraakt. Twee lokale kunstenaars werden begin dit jaar door het museum benaderd om deze weer in hun volle glorie te herstellen. Afgelopen donderdag was de onthulling van de gerestaureerde werken onder het genot van een kop koffie met vlaai.

Henk Kneepkens had een oude muurschildering van Otto van ReesOtto van Rees uit 1925 weer helemaal gerenoveerd. Jeanne Melief had een mozaïek van Pieter Wiegersma uit 1963 weer van nieuwe mozaïek stukjes voorzien. Edwin van Tuijl had met leerlingen van de Korenaer de waterput een flinke opknapbeurt gegeven. Frans van Eijk, Leo van Berlo, Marco Manders en Remco Noordam zorgden als vrijwilligers van de Wieger dat het terras aan de achterzijde van de Wieger er weer helemaal zoals van ouds er bij kwam te liggen.

Henk Kneepkens
Otto van Rees was volgens Henk Kneepkens een zeer getalenteerd kunstenaar waar weinig over bekend is, omdat hij zo bescheiden was. Toch was hij degene die met andere kunstenaars het kubisme in Nederland heeft ingevoerd. Hendrik Wiegersma had veel aan deze kunstenaar te danken, omdat hij Wiegersma introduceerde in het gesloten wereldje van Nederlandse kunstenaars in het begin van de vorige eeuw. Als vriendendienst maakte van Rees in 1925 een muurschildering van de heilige Christoffel met kind, al badend door het water, op een muur aan de achterkant van de Wieger. Hoewel de muurschildering flink was verweerd konden experts toch nog wel met een loep achterhalen wat de oorspronkelijke kleuren waren. Na een zoektocht vond Henk de juiste verf die van dusdanige kwaliteit is dat deze niet langer meer door het weer beïnvloedbaar is. Omdat een deel van de schildering helemaal weg was kon hij alleen nog maar op een kleine zwart wit foto, waar de complete schildering nog op stond terugvallen. Henk is geslaagd in zijn missie, het resultaat mag er echt zijn.

Jeanne Melief
Jeanne Melief heeft zich als mozaïekkunstenaar vanaf de zomer op het mozaïek van Pieter Wiegersma gestort. Ook dat was net als de muurschildering van van Rees door weersinvloeden in verval geraakt. Ontbrekende mozaïek stukjes moesten weer worden terug geplaatst en het geheel weer van een beschermende laag worden voorzien. Vooral de zoektocht naar de juiste kleur goud bleek lastig te zijn. Daarvoor struinde Jeanne allerlei kringloopwinkels af tot aan Malle Pietje toe. Uiteindelijk moest haar eigen spiegel er aan geloven want die bleek aan de achterzijde van de juiste kleur goud te zijn voorzien waar Jeanne zo naarstig naar op zoek was. Onder tropische temperaturen voerde ze in de zomer onder een parasol op een steiger van BurgtBouw BV de herstelwerkzaamheden uit. Deze namen 2 weken in beslag. Daarna zag het kunstwerk er weer uit zoals Pieter Wiegersma het ooit in 1963 had bedoeld.

Edwin van Tuijl
Onder de bezielende leiding van Edwin van Tuijl hebben de afgelopen periode leerlingen van het voortgezet speciaal onderwijs de Korenaer op Vreekwijk in Deurne de waterput van de Wieger onder handen genomen. Omdat deze leerlingen over het algemeen een behoorlijke rugzak hebben was intensieve begeleiding nodig. Op elke 3 leerlingen liep een begeleider mee. Vol enthousiasme zijn ze aan de slag gegaan. Zo moest het smeedwerk hersteld worden. Zo probeert men de leerlingen te motiveren om voor een ambacht te kiezen. Ook de houten rol waar de ketting van de wateremmer om draait werd vervangen. Het door Oerlemans geschonken hout werd hiervoor verwerkt. Ook zo werden weer de nodige ambachtsvaardigheden bij gebracht. Nu staat de waterput er weer helemaal vernieuwd bij en zijn de leerlingen van de Korenaer een stukje op weg geholpen om mogelijk in de toekomst een keuze te maken voor het ambacht van metaal- of houtbewerker.

Terras onder handen
Frans van Eijk, Leo van Berlo, Marco Manders en Remco Noordam zorgden als vrijwilligers van de Wieger dat het terras aan de achterzijde van de Wieger er weer helemaal zoals van ouds bij kwam liggen. Dat kon pas nadat Henk Kneepkens klaar was met het renoveren van de muurschildering. Frans vond de passende plavuizen bij een bedrijf van sloopmaterialen, die nog wel specievrij gemaakt moesten worden. In goede samenwerking is het terras gelegd waardoor het nu weer een mooi geheel vormt samen met de muurschildering.

Foto’s: Josanne van der Heijden

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen