7.7 C
Deurne
dinsdag 23 april 2024
Home- DeurneLOS Deurne viert 5-jarig bestaan met open dag; ‘Leerlingen mogen meepraten en...

LOS Deurne viert 5-jarig bestaan met open dag; ‘Leerlingen mogen meepraten en meebeslissen’

Toen de school in 2017 startte met onderwijs in een Sociocratische Leeromgeving had deze nog maar 9 leerlingen. Ondertussen gaan er zo’n 50 leerlingen naar LOS Deurne aan het Haageind en viert de school het 5-jarig bestaan. Zondag 11 september is er een open dag voor belangstellenden.

LOS Deurne is een particuliere democratische school voor leerlingen van 4 t/m 21 jaar van alle niveaus. “We hebben een uitgebreide aannameprocedure om te zien of LOS de juiste plek is voor een leerling en of de ouders achter de visie van LOS staan. We hopen de komende jaren nog te kunnen doorgroeien naar zo’n 70 à 75 leerlingen”, vertelt Mariken Althuizen, één van de oprichters van LOS.

Rustige groei
Bij de start van de school is door de organisatie bewust gekozen voor een rustige groei. “Met iedere leerling die bij LOS start, verandert immers de leeromgeving en voor de manier waarop wij werken is er voldoende tijd nodig om elkaar te leren kennen”, zegt Althuizen. “De LOS-leerlingen komen uit de hele regio, van Eindhoven tot Horst en van Uden tot Nederweert; sommige gezinnen zijn zelfs van Breda en Haarlem verhuisd naar Deurne om hun kinderen bij LOS naar school te kunnen laten gaan”.

‘Natuurlijk Leren’
Bij de onderwijsmethode van LOS Deurne wordt gekozen voor ‘Natuurlijk Leren’: dát leren wat past bij jouw interesses, talenten en/of ambities. “Ontdekken waartoe jij op deze wereld bent. Soms individueel, vaak vooral ook met elkaar. Vanuit de visie ‘voor hart en ziel’ leren, ontdekken en spelen de leerlingen van alle leeftijden samen. Dat doen zij in zogeheten functionele ruimtes. Denk aan een keuken, een werkplaats, een bibliotheek met studieruimtes, een bouwhoek, een laboratorium, een expressiezaal en een atelier”, geeft de organisatie aan.

Elke stem telt
Leerlingen kunnen zich bij LOS in Deurne overal en door iedereen laten inspireren en zichzelf op die manier ontwikkelen. “Ze leren hun kansen herkennen én grijpen, en ze leren obstakels aanpakken en overwinnen. Over alles wat bij LOS Deurne gebeurt mogen de leerlingen meepraten en meebeslissen. In de zogenaamde sociocratische kringen telt elke stem”, meldt de organisatie.

Makkelijkste of moeilijkste
De oprichters hebben gemerkt dat veel mensen denken dat het de makkelijkste school is die bestaat omdat je als leerling bij LOS zelf mag kiezen wat je gaat doen en hoe je dat gaat aanpakken. Maar bijvoorbeeld Hannah (14 jaar en al bijna 5 jaar LOS-leerling) merkt op dat het daardoor meteen ook de moeilijkste school is: “Je moet echt zelf bedenken hoe je je dag gaat invullen en hoe je dingen voor elkaar gaat krijgen. Je kunt wel hulp krijgen van andere leerlingen en van begeleiders, maar ook daar moet je zelf om vragen als je dat nodig hebt.”

De open dag bij LOS Deurne vindt plaats op zondag 11 september van 13.00 tot 16.00 uur. De school is te vinden aan het Haageind 29 in Deurne.

Foto: LOS Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen