6 C
Deurne
woensdag 30 november 2022
Home- DeurneLoslopende nerts met corona in Deurne vormde volgens minister geen gevaar

Loslopende nerts met corona in Deurne vormde volgens minister geen gevaar

De nerts die in de buurt van Deurne is gevangen en met corona besmet bleek te zijn, vormde volgens Minister Carola Schouten van Landbouw geen gevaar. Ook de persoon die het beest heeft gevangen, liep volgens haar nauwelijks gevaar omdat de kans op besmetting van dier op mens erg klein is.

De minister geeft dit aan in een antwoord op vragen uit de Tweede Kamer naar aanleiding van haar brief met een update over coronabesmetting bij nertsenbedrijven. Volgens Schouten lopen alleen mensen een risico die voor langere tijd dichtbij de dieren werken op bijvoorbeeld een nertsenfokkerij. Daarnaast geeft ze aan dat nertsen van nature erg schuw zijn en contact met mensen eerder proberen te mijden.

Er wordt vanuit gegaan dat de loslopende nerts in Deurne afkomstig is van een van de besmette nertsenfokkerijen in de gemeente. Op ongeveer een kilometer van de plek waar het dier is gevangen, bevindt zich een nertsenbedrijf waar de beesten inmiddels geruimd zijn.

Hond
Tot nu toe zijn er op 64 nertsenbedrijven besmettingen met SARS-CoV-2 aangetoond. Daarvan liggen er 43 in Noord Brabant, negentien in de provincie Limburg en twee in Gelderland.  Bij één van de laatste besmette nertsenbedrijven in Nederland testte ook een hond op dat bedrijf positief. Het dier was moeilijk benaderbaar en het nemen van de neuskeelswab was daarom lastig. Het zou kunnen zijn dat de positieve uitslag daardoor niet het gevolg was van een besmetting maar van een contaminatie van het monster dat is genomen op het bedrijf. De hond wordt over een aantal weken nog een keer getest.

Huisdieren
Ook worden bij het onderzoek van de Universiteit Utrecht, katten en honden uit huishoudens met COVID-positieve gezinsleden getest. Daarbij zijn één kat en één hond positief getest. Bij een hond en twee katten zijn antistoffen tegen SARS-CoV-2 aangetroffen, die dieren hebben dus eerder besmet geweest. De minister ziet op dit moment geen reden om het bestaande advies over COVID-19 en de omgang met huisdieren te wijzigen. Eigenaren van huisdieren wordt geadviseerd om bij coronaklachten uit voorzorg contact met hun dieren te mijden en zo veel mogelijk binnen te blijven.

Psychosociale problemen
Minister Carola Shouten vindt het van belang dat nertsenhouders ook psychologisch goed ondersteund worden. Ze geeft aan dat de corona-epidemie bij nertsen, de vele ruimingen en het besluit om vervroegd te stoppen met de nertsenhouderij zeer ingrijpend zijn voor nertsenhouders en hun families. Zij ervaren veel druk en onzekerheid in deze periode. De Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE), Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO) en dierenartsen hebben aangegeven dat dit in sommige gevallen leidt tot psychosociale problemen bij nertsenhouders. De minister is in gesprek met deze partijen om te kijken hoe de problematiek het beste kan worden aangepakt. NFE en LTO nemen hierin het voortouw en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gaat ze daarbij ondersteunen.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen