Een gedeelte van de oude Turffabriek in Griendtsveen wordt op dit moment te koop aangeboden; echter niet door eigenaar Mario van Ooij maar door de huurder van het pand. Een op zijn minst opmerkelijke situatie vindt Van Ooij, die aangeeft dat hij niet op de hoogte is gesteld van de actie en ook stelt dat de huurder niet gerechtigd is om een gehuurd pand te verkopen dat geen eigendom is van de hurende partij.
Daar is Jarreau Langermans van vastgoedontwikkelaar Pericia het niet mee eens. Via het Helmondse bedrijf wordt de monumentale Turffabriek te koop aangeboden en dat is volgens Langermans voor huurder Bodean Brans geoorloofd en allemaal binnen de regels van de huur/koopovereenkomst: “Bodean oefent zijn eerste recht van koop uit op deze manier. Wij hebben advies ingewonnen met betrekking tot de verkoop van de Turffabriek en binnen deze kaders gehandeld.”
Pand kopen
Mario van Ooij en zijn partner Els zijn eigenaar van twee derde van het hele pand aan de Turfstrooisel 6 in Griendtsveen. De Turffabriek is opgedeeld in twee woningen waarvan het grotere gedeelte van Van Ooij verhuurd wordt aan Brans. De eigenaren erkennen dat huurder Brans een recht van eerste koop heeft. “Hij heeft in het verleden aangegeven dat hij op termijn het pand graag zou willen kopen. We hebben toen afgesproken dat hij voor een termijn van drie jaar het recht van eerste koop zou krijgen met een stilzwijgende verlenging van nog eens drie jaar. Helaas lukte het hem tot nu toe niet om de vraagprijs bij elkaar te krijgen”, zegt Van Ooij.
Verbaasd
Het recht van eerste koop is bedoeld om een geïnteresseerde partij zekerheid te geven dat die de eerste kans krijgt om een pand te kopen. De kopende partij is echter wel afhankelijk van hoe, voor wat voor bedrag en wanneer de eigenaar het pand wil verkopen. Van Ooij zegt dan ook verbaasd te zijn dat zijn pand ineens te koop staat: “Bodean Brans heeft inderdaad dat zogenoemde recht van eerste koop, dat hebben we in goed overleg vastgelegd. Maar dat houdt in dat hij het dan zelf moet kopen en dat wil niet zeggen dat hij het mag verkopen aan een externe partij zolang hij geen eigenaar is. De huurder zelf kan en mag dat natuurlijk niet en daar kun je bij een notaris ook niet mee aan komen omdat die partij niet in bezit is van de eigendomsakte.”
Contact
Wat Mario van Ooij het meest heeft verrast, is dat er niet even contact met hem is opgenomen voordat werd overgegaan tot het te koop zetten van zijn pand. “We staan best open voor verkoop en willen graag rond de tafel om eens vrijblijvend de mogelijkheden te bespreken maar we hebben hier helemaal niets over vernomen”, zegt Van Ooij.
Funda
Niet waar, volgens Langermans van Pericia Vastgoedontwikkeling: “De juridisch eigenaar is hier in februari/maart ook schriftelijk van op de hoogte gebracht.” Van Ooij zegt niets in welke vorm dan ook te hebben ontvangen over de verkoop: “Laat ze dan maar bewijzen dat er iets is gestuurd want ik heb nooit iets gezien.” De Turffabriek heeft ook op huizenverkoopwebsite Funda te koop gestaan maar is daar nu niet meer op te vinden. “Dat heb ik er af laten halen”, zeg Van Ooij. “Alleen de rechtmatige eigenaar mag zijn woning of pand aanbieden op Funda. Dat zou wat zijn als iedereen daar andermans woning te koop kan zetten.”
‘Bel gewoon even’
De hele gang van zaken voelt voor Van Ooij vreemd en bijna Kafkaësk: “Mijn partner en ik hebben altijd prima kunnen opschieten met Bodean en Marieke die het pand van ons huren. We doen op dit moment ook niet moeilijk over dat er eigenlijk contractueel is vastgelegd dat de huurder zelf woonachtig moet zijn op het adres en ingeschreven moet staan op diezelfde locatie, terwijl zij al verhuisd zijn naar Helmond. Daarom vinden we het ook zo raar dat dit nu zo loopt. Nogmaals; we gaan heel graag in gesprek met Bodean en Marieke om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Dus ik zou zeggen, pak de telefoon en bel ons gewoon even want bij de huidige situatie is niemand gebaat”, besluit Van Ooij.