11.4 C
Deurne
vrijdag 31 maart 2023
Home- DeurneMatthäus Passion na twee jaar van afwezigheid door corona terug in Deurne

Matthäus Passion na twee jaar van afwezigheid door corona terug in Deurne

Na twee jaar van afwezigheid door corona zal dit jaar de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach weer als vanouds klinken in de Willibrorduskerk in Deurne op Palmzondag 10 april. Zoals ook in 2019 zal de uitvoering worden verzorgd door het Barok Ensemble Eik en Linde, het Eik en Linde koor en solisten.

Nergens is de jaarlijkse uitvoering van de Matthäus Passion zo uitgegroeid tot een nationale en lokale traditie als in Nederland; elk jaar klinkt in de Passietijd in heel veel kerken en concertzalen de ”Matthäus”. In Deurne gebeurde dat pas in 2019 voor de eerste keer in de Willibrorduskerk. Het streven was er ook in Deurne om er een jaarlijkse traditie van te maken. Maar door corona kwamen de uitvoeringen van 2020 en 2021 te vervallen. Dit jaar wordt de traditie van de Matthäus Passion in de St. Willibrorduskerk weer hervat.

Barokmuziek
Eik en Linde is een barokensemble dat bestaat uit ongeveer twintig professionele musici die elkaar gevonden hebben in hun liefde voor de barokmuziek en hun streven deze uit te voeren op een manier die zoveel mogelijk recht doet aan de bronnen. Zij spelen op authentieke instrumenten of kopieën daarvan. De partij Soprano in Ripieno zal ook ditmaal worden uitgevoerd door zangers uit Deurne. De solisten zijn deze keer: Helena Bickel, sopraan, Merel van Schie, alt, Tigran Matinyan, Evangelist, Jeroen Helder, tenor, Mathijs Mesdag, Christus en Robert Jan Agricola, bas. De algehele leiding is in handen van Henk Verhoef.

Organist
Henk Verhoef studeerde orgel in Amsterdam en Parijs. Hij werd prijswinnaar bij verscheidene concoursen, en gaf concerten in de meeste landen van Europa, Brazilië en de VS. Hij is organist van De Nieuwe Kerk en de Oosterkerk, en organist en beiaardier van de Vrije Universiteit. Voor de Stichting Nederlandse Orgelmonografieën redigeerde hij de monografieën over de Nieuwe Kerk, het Garrels-orgel van Purmerend en het oude orgel van de Utrechtse Nicolaikerk. Hij is adviseur bij restauraties; momenteel onder andere in de Amsterdamse Oude Kerk. Behalve organist en beiaardier is Henk Verhoef ook koordirigent. Hij leidt Camerata Oude Kerk, is docent aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort, en stadsbeiaardier van Woerden en Monnickendam. In de laatste stad bespeelt hij de oudste beiaard ter wereld.

De Matthäus Passion zal op Palmzondag 10 april om 14.30 uur worden uitgevoerd in de St. Willibrorduskerk aan de Markt in Deurne. Kaarten zijn tot donderdag 7 april verkrijgbaar via de site van het Cultuurcentrum Deurne en via de website van de Concertcyclus Willibrorduskerk: www.willibrorduskerkdeurne.nl/concerten. Voor diegenen die liever niet digitaal reserveren, wordt verwezen naar het telefoonnummer van het Cultuurcentrum: 0493-383878. Op de dag van de uitvoering zullen resterende kaarten verkrijgbaar zijn bij de ingang van de Willibrorduskerk.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen