4.5 C
Deurne
zaterdag 24 februari 2024
Home- DeurneMeerdere dode eenden aangetroffen bij De Vlier in Deurne; mogelijke oorzaak botulisme...

Meerdere dode eenden aangetroffen bij De Vlier in Deurne; mogelijke oorzaak botulisme of vogelgriep

Afgelopen dagen zijn er meerdere dode eenden gevonden bij De Vlier in Deurne. Het waterschap Aa en Maas geeft aan dat nog niet bekend is wat de oorzaak is, maar door het aantal dode eenden bestaat het vermoeden dat het gaat om botulisme of vogelgriep.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is ingeschakeld en doet op dit moment samen met het waterschap onderzoek. “We houden de situatie in de gaten en we zorgen samen met de gemeente Deurne voor het opruimen van de dode vogels. Totdat we weten wat de oorzaak is, weten we niet in hoeverre besmetting kan plaatsvinden op andere (huis)dieren en in sommige gevallen ook mensen’, meldt waterschap Aa en Maas.

Adviezen
Totdat er meer onderzoek op de locatie aan De Vlier in Deurne heeft plaatsgevonden en duidelijk is wat de oorzaak van de eenden sterfte is, gelden er een aantal adviezen voor het gebied.

Waarschuwingsborden
Mensen wordt door het waterschap gevraagd om extra op te letten en om niet in de buurt van eenden of andere watervogels te komen. Ook mag je de dieren niet te voeren. Er wordt geadviseerd om in de buurt van De Vlier honden aan de lijn te houden. Verder wordt afgeraden om als (sport)visser te vissen in het water van De Vlier. Er zijn ter plekke waarschuwingsborden geplaatst door het waterschap.

Botulisme
Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak is van de sterfte van de dieren maar de kans is groot dat de oorzaak ligt in botulisme dat door het warme weer op dit moment op steeds meer plaatsen de kop opsteekt. Botulismae is een voedselvergiftiging veroorzaakt door de gifstoffen van de bacterie ‘Clostridium Botulinum’. Botulisme komt vaak voor in het voorjaar en de zomer en heeft vaak de sterfte van dieren, zoals eenden en vissen, tot gevolg. Ook honden, katten en andere dieren kunnen er ziek van worden. Botulisme kan in zeldzame gevallen schadelijk zijn voor de mens.

Giftige bacterie
Als ondiep water snel opwarmt, kan de bacterie die botulisme veroorzaakt zich snel vermenigvuldigen. De bacterie komt vaak voor in de grond, de water(bodem), vogels, vissen en andere dieren. Alleen in een warme en zuurstofloze omgeving met dierlijk voedsel (eiwitrijk), bijvoorbeeld kadavers, maakt de bacterie gif aan. Zodra gezonde dieren van deze resten van kadavers eten, krijgen zij dit gif binnen. Verlammings- en verstikkingverschijnselen zijn vaak het gevolg.

Vogelgriep
Er bestaat ook een kans dat de eenden zijn gestorven aan de vogelgriep. Dit is een virusziekte die voor kippen, kalkoenen en eenden gevaarlijk is. Het is een zeer besmettelijk virus dat jaarlijks terug kan keren in Nederland. Ook dit jaar zijn al veel pluimveebedrijven getroffen door deze ziekte, en zijn op veel plaatsen besmette en dode wilde vogels gevonden. Het virus wordt waarschijnlijk over de wereld verspreid door trekvogels. De kans dat mensen besmet raken met vogelgriepvirus is heel klein. En over het algemeen zijn eventuele klachten mild.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen