6 C
Deurne
zaterdag 20 april 2024
Home- DeurneMelkveehouders in de Peel zoeken mobiele kaasmakers voor op hun erf

Melkveehouders in de Peel zoeken mobiele kaasmakers voor op hun erf

Steeds meer melkveehouders in de Peel zijn op zoek naar een zogenoemde erfkazer. Iemand die op het terrein van de veehouder kleine hoeveelheden melk verwerkt tot kaas. Ook melkveehouder Arjan Manders uit Deurne wil graag zijn eigen kaas laten maken en is op zoek naar een erfkazer.

Het idee komt van kaasmaker Henk van der Schoor uit Meppel die in 2017 dit gat in de markt ontdekte. Veel melkveehouders willen wel eigen kaas maken, maar zien op tegen het extra werk. Daar sprong hij op in door als erfkazer kaas te gaan maken van verse melk direct op het erf van een boerderij. Hij krijgt op dit moment meer aanvragen van boeren dan hij aankan.

Streekproduct
Arjan Manders uit Deurne is een van de boeren die dringend op zoek is naar een kaasmaker. Hij legt uit: ”Ik wil graag een kleine oplage kaas laten maken van onze melk. Dit nieuwe streekproduct past heel goed in onze landwinkel met melktap. Daarom zoek ik een kaasmaker die bij mij op het erf een kleine oplage kaas maakt. Dan kan ik mijn eigen kaas op de markt brengen en lokaal verkopen.” Maar ook melkveehouder Willem Verkuijlen uit de Mortel wil graag de melk van zijn koeien laten verkazen: “Ik zou graag willen proeven welke soorten kaas je kunt maken, zonder direct grote investeringen te doen.”

Kansen
Innovatiehuis De Peel ziet deze ontwikkeling als een uitdaging vol kansen voor ondernemers in de regio en werkt er samen met Henk van der Schoor aan om de melkveehouders in de regio ook aan een eigen erfkazer te helpen. Liza Simons, projectmanager van het Innovatiehuis legt uit dat juist in deze coronatijd het voor veel ondernemers moeilijk is om hun hoofd boven water te houden: “Het mooie hieraan is dat melkveehouders een ondernemer een nieuwe start kunnen bieden door aan de slag te gaan als mobiele kaasmaker. Daarnaast krijg je een kleinere kringloop en ontstaat er meer verbinding met de omgeving en de lokale consument.”

Handvaten
Ondernemers die het wel zien zitten om als erfkazer te starten worden door Liza Simons van het Innovatiehuis en erfkazer Henk van der Schoor begeleid. Simons vertelt: “Als je wilt beginnen als mobiele kaasmaker, brengen we je in contact met geïnteresseerde melkveehouders en geven we je de handvaten die je nodig hebt om de samenwerking tot een succes te maken. Ook voor de melkveehouders is dit een interessant verdienmodel omdat ze hiermee samen met de erfkazer zorgen voor een tweede manier van afzet van hun lokale (melk)producten.”

Smaakvoller
De inmiddels ervaren erfkazer Henk van der Schoor kwam in 2017 in contact met een boer die zijn koeien alleen gras voerde. Toen Henk dat zag, wilde hij met deze melk meteen aan de slag: “Ik was direct gecharmeerd van grasgevoerde melk. Dat is niet alleen gezonder, het is ook veel smaakvoller.” Henk vertelt dat consumenten steeds meer lokaal kopen en steeds bewuster met voedsel bezig zijn. “Ze willen weten waar hun eten vandaan komt. Bovendien zijn ze bereid een hogere prijs te betalen als de kwaliteit van een product ook beter is”, legt Van der Schoor uit.

Goed recept
Voor mensen die bang zijn dat kaas maken te ingewikkeld is voor hen; volgens Henk is het heel simpel: “Melk wordt altijd kaas. Het is een kwestie van doen en dan krijg je de slag vanzelf te pakken. De kunst is om tot een goed recept te komen en vervolgens steeds dezelfde kaas te maken.” Henk is altijd bereid om aspirant-kaasmakers op weg te helpen, legt hij uit: “De kneepjes van het vak leer je in de praktijk. Geen enkele melk is hetzelfde. Neem niet te grote stappen en schrijf goed op wat je doet, dan komt het altijd goed.”

Nieuwe carrière
De toenemende vraag naar mobiele kaasmakers ziet hij dagelijks: “Deze week heb ik weer vier nieuwe aanvragen van boeren gekregen. Ik vind het ontzettend jammer dat ik niet iedereen kan helpen met het maken van echte rauwmelkse kaas. Daarom wil ik tegen mensen die een nieuwe carrière zoeken, zeggen: overweeg een overstap naar mobiel kaasmaken.”

Ondernemers die geïnteresseerd zijn om als erfkazer te beginnen, kunnen contact opnemen met Liza Simons van Innovatiehuis De Peel via lizasimons@innovatiehuisdepeel.nl.

 

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen