15.8 C
Deurne
zondag 16 juni 2024
Home- DeurneMilitaire oefening Pale Strike met gevechtsvliegtuigen en helikopters boven de Peel

Militaire oefening Pale Strike met gevechtsvliegtuigen en helikopters boven de Peel

Defensie gaat van dinsdag 11 april tot en met donderdag 13 april een oefening houden met gevechtsvliegtuigen en helikopters in de omgeving van de Peel. Er wordt tijdens de training vier dagen lang tussen 08.30 uur en 16.30 uur gevlogen met F-16- en F-35-gevechtsvliegtuigen, Apache-gevechtshelikopters en het civiele L-39-vliegtuig.

Bij operatie Pale Strike leert krijgsmacht-personeel bij de School Grond Lucht Samenwerking om met vliegtuigen en helikopters samen te werken. De oefening in de omgeving van de Peel staat in het teken van het aanvragen van luchtsteun.

Essentiële functie
De militairen die zich daarmee bezighouden, worden Joint Terminal Air Controllers (JTAC) genoemd. De JTAC is een gekwalificeerde operator die in staat is om, vanuit een vooruitgeschoven positie, gevechtsvliegtuigen, aanvalshelikopters en bewapende verkenningsvliegtuigen aan te sturen boven een inzetgebied. De JTAC wordt vaak gezien als een essentiële functie voor een missie vanwege het belang van luchtsteun bij hedendaagse Speciale Operaties.

Defensie geeft aan ernaar te streven om met de vliegtuigen en helikopters niet meer geluid te veroorzaken dan strikt noodzakelijk is. “Het is alleen niet mogelijk om iedere vorm van geluid te voorkomen”, meldt Defensie.

Foto: Defensie

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen