12.7 C
Deurne
zondag 1 oktober 2023
Home- DeurneMuseum De Wieger wil verbouwen en verduurzamen: ‘Gebouw voldoet niet meer aan...

Museum De Wieger wil verbouwen en verduurzamen: ‘Gebouw voldoet niet meer aan eisen huidige tijd’

Het pand van Museum De Wieger aan de Oude Liesselseweg moet hoognodig verbouwd worden en tegelijkertijd duurzamer worden gemaakt. De directie van het Deurnese museum heeft daarom de gemeente gevraagd bij te dragen in de kosten van het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek voor de verbouwing. Het gaat om een bedrag van tussen de 30.000 en 40.000 euro dat De Wieger niet volledig zelf kan bekostigen.

Het gebouw voldoet niet meer aan de eisen van de huidige tijd, meldt de directie van De Wieger: “Aan het monumentale pand worden alleen de hoogstnodige reparaties uitgevoerd, maar eigenlijk zou een grootschalige verbouwing moeten plaatsvinden om het gebouw te verduurzamen, in stand te houden en ook wat museumbezoek betreft toekomstbestendig ofwel aantrekkelijker te maken.”

Meer bezoekers
Het voornemen voor een verbouwing is in 2018 al opgenomen in het ondernemingsplan dat het museum destijds aan de gemeente heeft gepresenteerd. Er zijn toen extra middelen beschikbaar gesteld waarmee De Wieger haar organisatie kon professionaliseren. Dat zorgde voor een verhoogde zichtbaarheid en stijgende bezoekersaantallen.

Meerwaarde voor de regio
Ook in de moeilijke coronaperiode bleef het museum zichtbaar en werden bezoekers zoveel en goed mogelijk ontvangen. “Dankzij aansprekende tentoonstellingen die inwoners van Deurne en ver daarbuiten (inmiddels uit het hele land) trekken en activiteiten voor jong en oud, van rondleidingen tot een kinderatelier, biedt het museum een substantiële meerwaarde op cultureel, maatschappelijk en economisch gebied voor de gemeente en de regio. Een meerwaarde die zeker nog verder uitgebouwd kan worden”, laat de directie van De Wieger weten.

Investeringen
Om die groei waar te blijven maken, zijn volgens de directie van het museum investeringen in het gebouw nodig. “De Wieger heeft Arie van Rangelrooij van En-En | architecten uit Eindhoven gevraagd om een eerste studie voor verbouwing en uitbreiding van het museum op te stellen; de uitkomsten hiervan zijn aan de gemeente gepresenteerd. Deze zijn positief ontvangen, maar nadrukkelijk is ons te kennen gegeven dat we ook op zoek moeten naar externe middelen. Het bestuur van De Wieger is zich hiervan terdege bewust. Dit vraagt dat we een goed onderbouwd plan voorleggen aan potentiële investeerders en fondsen”, meldt de directie van De Wieger.

Toekomstbestendig
Om de volgende stap te zetten in de plannen voor verbouwing van het museum, wil de directie nu een haalbaarheidsonderzoek laten uitvoeren waarbij de eerste ideeën van de architect tot een ‘globaal schetsontwerp’ worden uitgewerkt, inclusief de maatregelen gericht op het verduurzamen, beveiligen en toekomstbestendig maken van het gebouw.

Sponsoren en fondsen
Ook moet er volgens de directie van het museum een analyse worden gemaakt op de kostenramingen zodat een realistisch beeld ontstaat van de totale kosten, inclusief de consequenties voor de exploitatie. Daarbij moeten ook mogelijke sponsoren en fondsen in kaart worden gebracht door middel van bijvoorbeeld een vergelijking met andere musea. Tot slot moeten de opties over het toekomstige eigendom van het gebouw worden geïnventariseerd.

Foto: Josanne van der Heijden

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen