Haast elke Deurnenaar weet wel dat excentriekeling Hendrik Wiegersma vroeger in museum De Wieger woonde. Maar wat weten we nog meer over deze dorpsarts die ook getalenteerd schilder was? En wat valt er allemaal te beleven in de tuin van De Wieger? Wie antwoord wil op deze, en meer, vragen kan in september deelnemen aan diverse rondleidingen in en om het museum.
Afgelopen donderdag vond de eerste Tour De Wieger plaats. Ook op donderdagmiddagen 5 en 19 september neemt een gids belangstellenden mee door de wereld van Wiegersma. Vanaf 1922 tot aan zijn dood in 1969 woonde hij in het landhuis aan de Oude Liesselseweg. Het pand deed dienst als woning, dokterspraktijk en atelier.
Wonderdokter en begenadigd schilder
Wiegersma stond bekend als ‘wonderdokter’. Mensen uit het hele land kwamen naar Deurne om zich door hem te laten behandelen. Vaak schreef hij hen medicijnen voor die hij zelf maakte op basis van geneeskrachtige kruiden.
Als kunstenaar genoot hij landelijke bekendheid. Hij was een belangrijk vertegenwoordiger van het Nederlands expressionisme. Een deel van zijn werk behoort tot de vaste collectie en maakt uiteraard onderdeel uit van de rondleiding.
Het tuinpad van mijn vader
In de museumtuin en de directe omgeving vindt op donderdagen 12 en 26 september de TuinpadTour plaats. In de tuin staan onder andere vier vitrines die een kijkje geven in het leven van de vroegere bewoners. Hendrik en zijn vrouw Petronella hadden vijf zonen die er opgroeiden.
Een van die zonen was Friso Wiegersma. Hij schreef het beroemde lied ‘Het dorp’ dat gebaseerd is op de tuin en het naastliggende bos. Het Tuinpad van mijn vader dat in het lied bezongen wordt, ligt daar.
Alle rondleidingen beginnen om 14.30 uur en kosten drie euro per persoon, exclusief museumentree. Reserveren is vereist en kan op dewieger.nl.
Foto’s: Isa van Berlo/Josanne van der Heijden