5.8 C
Deurne
maandag 4 maart 2024
Home- DeurneMuziek van leerlingen Peellandcollege te horen op tuincarillon Museum Klok & Peel

Muziek van leerlingen Peellandcollege te horen op tuincarillon Museum Klok & Peel

Bijna dertig derdeklassers van het Deurnese Peellandcollege die muziek in hun pakket hebben, beleefden afgelopen maandag de primeur van hun eigen werk in Museum Klok & Peel in Asten. Zij konden daar voor het eerst hun nieuwe zelf gecomponeerde en gearrangeerde muziekstukjes beluisteren op het tuincarillon.

De composities van elk een halve minuut, worden dit jaar tijdens openingsuren van het museum steeds drie minuten voor het hele uur bij afwisselende toerbeurt automatisch afgespeeld op het klokkenspel.

Applausjes
Bij het ‘openingsconcert’ trakteerden de muziekleerlingen elkaar op kleine applausjes. In het museum kregen ze aansluitend een gratis korte rondleiding en een verfrissing aangeboden. Coördinerend docente Lineke Theeuwes: “Leuk, deze ontvangst. Veel van onze leerlingen waren nog niet eerder in het museum in Asten.”

Theeuwes coördineerde het muziekproject in samenwerking met Bert Augustus, oud-campanoloog bij Royal Eijsbouts en conservator Klok Rainer Schütte van het Astense museum. Augustus zette voor dit project de muziek op de klokcomputer.

Gemeentehuis Deurne
Het is niet de eerste keer dat de muziekdocente van het Peellandcollege samen met leerlingen en Bert Augustus zorgt voor het repertoire van een klokkenspel. Zij liet scholieren ook al eens muziekstukjes componeren voor het carillon van het gemeentehuis in Deurne. Lineke Theeuwes zegt dat het voor de leerlingen heel motiverend is om muziek te componeren die een praktische toepassing krijgt.

Binnenkort komt er ook een drietal VWO-scholieren van het Peellandcollege naar Museum Klok & Peel om daar in het kader van een ander muziekproject op ambachtelijke wijze de grote trommel van het torenuurwerk van Hattem te versterken. “Beide muziekprojecten illustreren dat onderwijs, bedrijfsleven en museum, samen een positieve bijdrage kunnen leveren aan de culturele vorming in de regio”, aldus Theeuwes.

Foto: Peellandcollege

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen