23.1 C
Deurne
zondag 21 juli 2024
Home- DeurneMuzikanten uit Deurne en Neerkant spelen mee op het Vrijthof met concerten...

Muzikanten uit Deurne en Neerkant spelen mee op het Vrijthof met concerten van André Rieu

Bussen vol met muzikanten uit onder meer Deurne en Neerkant vertrokken woensdag richting Maastricht om deel te nemen aan de generale repetitie van de concertenreeks van André Rieu. Komende drie weekenden spelen enkele blazers van onder andere de Koninklijke Harmonie Deurne en Muziekvereniging Neerkant op donderdag tot en met zondag mee in het orkest onder leiding van de Limburgse dirigent.

Luciana Bakker uit Neerkant is één van de 400 koper- en houtblazers die een bijdrage levert aan de concerten op het Vrijthof: “Ik heb al eens eerder meegespeeld, dus ik weet al hoe indrukwekkend het ook deze keer zal zijn.” Ze had zich aangemeld na een oproep van André Rieu die op zoek was naar blaasmuzikanten en verenigingen die wilden meespelen met zijn Vrijthofconcerten.

Best pittig
Om mee te mogen doen moeten de muzikanten wel flink wat over hebben, legt uit Bakker uit: “Je moet sowieso speelniveau Hafa B hebben om in aanmerking te komen, maar er wordt ook van je verwacht dat je de meerdere repetities verplicht bijwoont en minimaal één vol weekend van donderdag tot en met zondag meespeelt. Dat is best pittig en vraagt dus wel om serieuze inzet en toewijding.”

Het is het volgens de Neerkantse wel dubbel en dwars waard: “Je merkt dat iedereen die meedoet er voor de volle honderd procent voor gaat. Het mooie is dat je speelt samen met mensen die je nog nooit eerder hebt gezien, laat staan dat je er ooit samen mee hebt gerepeteerd. Toch staan bij alle deelnemers de neuzen dezelfde kant en is het alsof je al jaren met elkaar samen speelt.”

Echte artiest
Ook wordt er voor de deelnemers goed gezorgd door de enorme organisatie rondom de Vrijthofconcerten. “Je wordt als een echte artiest in de watten gelegd met eten en drinken. Er is voor de deelnemers zelfs de mogelijkheid om in de buurt te kunnen overnachten. Ik geloof dat daar zelfs een groot gedeelte van een recreatiepark voor is afgehuurd”, vertelt Luciana Bakker.

Het leven van een artiest blijkt tijdens de generale repetitie op woensdagavond ook nadelen te hebben. “Toen we bezig waren met oefenen barstte er boven het Vrijthof een enorme bui los en moesten we dus gewoon door blijven spelen in de stromende regen”, zegt Bakker lachend. “Daarnaast zijn die repetities best zwaar en vraagt André Rieu als dirigent ook uiterste precisie van je als muzikant. Na zo’n hele middag oefenen in Maastricht en dan pas om 01.30 uur thuiskomen, ben je echt bekaf.”

Bugel
Donderdagavond begint om 21.00 uur op het Vrijthof het eerste concert in een reeks van twaalf, waarvan Luciana bij acht van de optredens op haar bugel te horen is. “Er zijn zelfs mensen bij die aan alle concerten deelnemen. Voor mij was dat niet haalbaar, maar ik snap de mensen wel die twaalf avonden meespelen. Het is echt zo gaaf om daar voor 10.000 mensen te spelen. En als ze dan na afloop gaan staan en een minuut lang applaudisseren, is dat heel emotioneel en tegelijkertijd ontzettend mooi om mee te maken”, besluit Bakker.

Foto’s: Luciana Bakker/Anita Maassen

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen