15.9 C
Deurne
vrijdag 21 juni 2024
Home- DeurneNa 20 jaar eindelijk een nieuw jasje voor Deurnese jongerensociëteit Walhalla

Na 20 jaar eindelijk een nieuw jasje voor Deurnese jongerensociëteit Walhalla

Als je al twintig jaar tegen hetzelfde interieur aan moet kijken, is de blijdschap natuurlijk groot als daar verandering komt. Zo ook bij jongerensociëteit Walhalla in Deurne waar na al die jaren één en hetzelfde interieur, op maandag 22 mei gestart wordt met de vernieuwing van het onderkomen aan het Haageind.

De laatste keer dat de binnenkant van het pand werd opgefrist, was in het jaar 2000. “Onder leiding van Janssens interieurprojecten is er toen een geheel nieuw interieur gekomen. Daarnaast is er toen ook geïnvesteerd in een volledig nieuwe licht- en geluidsinstallatie”, vertelt Franny Goossens. Ze is één van de vele vrijwilligers die de jongerensociëteit draaiende houdt.

‘Ons’ kasteel
Destijds werd de hele verbouwing door de enthousiaste vrijwilligers zelf geregeld. “Wij zijn een non-profit organisatie en we proberen dan ook de kleine winstmarges die we jaarlijks hebben weer terug te investeren in de vereniging. Om dit voor elkaar te krijgen proberen we bij ‘ons’ kasteel we zo veel mogelijk diensten te regelen met behulp van vrijwilligers en sponsoren. Vrijwilligers staan klaar om zich beschikbaar te stellen in de vorm van onder andere advies, vervoer en hun tijd”, legt Goossens uit.

Lastig
Ook voor de huidige verbouwing zijn de mensen van Walhalla zelf aan de slag gegaan om het voor elkaar te krijgen, maar bleek dat niet altijd even makkelijk. “Wij zijn als jongerensociëteit al een tijdje bezig met het proberen te realiseren van dit project. Het was lastig. Het bestuur van de vereniging bestond elk jaar uit andere jongeren die zomaar even een interieurrestauratie moesten regelen, waar niemand, uiteraard, ooit ervaring mee heeft gehad”, vertelt Franny.

Trots
Daarom hebben de huidige bestuursleden ook oud-leden ingeschakeld, die hen hebben bijgestaan met hulp en advies. De vrijwilligers hebben samen ontzettend veel tijd gestoken in het grondig uitzoeken van elk aspect van deze onderneming. Franny Goossens legt uit dat degenen die actief betrokken waren bij het project veel hebben geleerd. “Er mag dan ook met recht gezegd worden dat zij trots mogen zijn dat het nu allemaal werkelijk verwezenlijkt gaat worden. Op deze manier zijn nieuwe netwerken en vriendschappen ontstaan, wat uiteraard ontzettend belangrijk is voor de toekomst van de betrokken jongeren. Van een project als dit leert men ontzettend veel.”

Nieuw leven
Een project dat vijf jaar lang op de agenda van de vereniging stond en wat de laatste twee jaar werd voorbereid, kan nu eindelijk deze zomer starten. “Dan zullen we afscheid nemen van ons oude interieur en de enige nog werkzame ruimte van het Groot Kasteel Deurne een nieuw uiterlijk en een nieuw leven geven, zodat de activiteiten die jong en oud bij elkaar brengt kunnen blijven plaatsvinden.”

Unieke locatie
Dat jongerensociëteit Walhalla is gehuisvest in een 14de-eeuws kasteel maakt het er met de verbouwing ook niet makkelijker op, legt Goossens uit: “Een unieke locatie als deze vergt ontzettend veel aandacht en zorgvuldigheid, welke we kunnen garanderen gezien de betrokkenheid van de vrijwilligers de afgelopen twee jaar. Een project waar zij de komende twintig jaar met voldoening op kunnen terugkijken, wanneer de jongeren van dan dit proces weer opnieuw beginnen samen met de expertise van de jongeren van nu.

Leren en ontdekken
Volgens Franny Goossens is het belangrijk dat de jeugd van nu en later ziet dat jongeren heel wat in hun mars hebben: “Als jongerensociëteit vinden wij het onwijs belangrijk dat jongeren blijven leren en ontdekken. Men onderschat praktisch leren vaak enorm, zeker wanneer dit niet binnen het algemeen onderwijs plaatsvindt. De manier waarop wij met jongeren zo’n project neer hebben kunnen zetten laat zien dat de jeugd van tegenwoordig ongelimiteerde mogelijkheden bezit om zich te kunnen ontwikkelen. In combinatie met de historische waarde van onze sociëteitsruimte in het Groot Kasteel van Deurne is dit iets waar wij als jongerensociëteit onwijs trots op zijn om te mogen en kunnen faciliteren.”

Toekomstige generaties
Voor een non-profit organisatie als Walhalla is het bij dit soort ondernemingen pure noodzaak om ook financiële hulp te krijgen. “Dit is ook de reden waarom we het Oranjefonds hebben aangeschreven om ons te helpen dit prachtige project te kunnen realiseren. En om de huidige ruimte te conserveren, om zo de vereniging voor de toekomstige generaties in stand te houden en bijhorende activiteiten te blijven kunnen organiseren”, vertelt Goossens.

Rijke historie
Het Oranje Fonds ondersteunt projecten die zich richten op een sociaal verbonden samenleving, iets dat bij Walhalla al sinds 1964 centraal staat. Daarom heeft het fonds naar aanleiding van het project van de jongerensociëteit een gulle bijdrage geleverd, waarvoor de stichting ontzettend dankbaar is. “Met onze rijke historie als vereniging en deelname aan honderden jaren aan monumentale geschiedenis proberen we met ons project het Groot Kasteel als trekpleister voor de Deurnese Geschiedenis te saneren. Echter is ons belangrijkste doel om onze ontmoetingsruimte te kunnen behouden door middel van de vrijwillige inzet van onze leden en deze jongeren een kans geven om te laten zien dat de jeugd van nu niet moet worden onderschat in hun vaardigheden”, zegt Franny Goossens.

Foto: jongerensociëteit Walhalla

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen