1.3 C
Deurne
zondag 4 december 2022
Home- LiesselNatuurbegraafplaats Landgoed Hoeve Ruth in Vlierden geopend

Natuurbegraafplaats Landgoed Hoeve Ruth in Vlierden geopend

Na jaren van voorbereiding in en om het bos zijn op Natuurbegraafplaats Landgoed Hoeve Ruth de poorten geopend voor bezoekers. Vanaf nu is het voor iedereen mogelijk kennis te komen maken met de natuur in het dal van de Aa.

De eerder geplande feestelijke opening is vanwege Corona tot nader bericht verschoven. De eerste begravingen hebben echter al plaatsgevonden en de afgelopen weken hebben verschillende mensen de nieuwe natuurbegraafplaats al voor een wandeling bezocht. De natuurbegraafplaats is in totaal 20 hectare groot.

Van familiebegraafplaats naar natuurbegraafplaats

De plek waar de familie Swinkels geboren en getogen is was in 2000 aanleiding voor het plan om een familiebegraafplaats op te richten. Na veertien jaar was deze familiebegraafplaats een feit en kon vader Swinkels herbegraven worden. Toen op 14 juli 2014 moeder Swinkels overleed gaven veel genodigden na de begraving aan onder de indruk te zijn van deze plek in het dal van de Aa en zelf ook interesse te hebben in een laatste rustplaats in de natuur. Het idee voor het oprichten van de natuurbegraafplaats grenzend aan de familiebegraafplaats was geboren.

Een rijke historie

De historie van Hoeve Ruth gaat vele honderden jaren terug. De hoeve en ook de watermolen Ruth, die hier heel vroeger in de Aa stond, zijn zelfs nog voor 1252 gebouwd. Op deze historische plek wilden de initiatiefnemers de geschiedenis met de huidige tijd, maar ook de dood en het leven met elkaar verbinden. Een plek voor een waardig afscheid van geliefden. Waar rust wordt geboden aan overledenen en nabestaanden, waardoor Landgoed Hoeve Ruth als natuurgebied kan voortbestaan.

De oudste en meest natuurlijke manier van begraven

Op Natuurbegraafplaats Hoeve Ruth staat de natuur centraal. Bij het natuurbegraven gaat het graf helemaal op in de natuur en maakt zo deel uit van de eeuwige kringloop van het bestaan. Alleen een gegraveerde boomschijf markeert de plek van het graf. Een graf in de natuur van Natuurbegraafplaats Hoeve Ruth is voor altijd. Deze eeuwige grafrust staat ook garant voor eeuwige natuur. Zo wordt over de dood heen voor de natuur gezorgd en dat maakt een natuurgraf een groene en duurzame keuze. Het natuurbegraven leert bovendien een natuurlijk omgaan met het afscheid.

Afscheid in tijd van Corona

Afscheid nemen van een geliefde is in deze tijd heel anders dan voorheen. Juist nu kan het natuurbegraven bijzonder veel mogelijkheden bieden. Op de Bosheuvel, de ceremonieplek aan het ven, kam op een stijl- en sfeervolle manier samen  afscheid worden genomen. Het samenzijn in de buitenlucht, midden in de natuur brengt troost en is bovendien veilig. Een begraving in de natuur van Hoeve Ruth biedt zo letterlijk de ruimte voor een persoonlijke en passende invulling. Bovendien krijgt elk afscheid alle tijd.

Bezoek

Natuurbegraafplaats Landgoed Hoeve Ruth is gelegen aan de Hazeldonkseweg 24, tussen Vlierden en Liessel, en vrij toegankelijk. Informatiecentrum ’t Veldhuys is elke middag geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Maak telefonisch of via mail een afspraak voor een persoonlijke rondleiding. De paden op Hoeve Ruth zijn breed genoeg . Zowel voor een wandeling als een begraving worden de richtlijnen van het RIVM gevolgd.

Foto: Natuurbegraafplaats Wikipedia

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen