21.6 C
Deurne
dinsdag 23 juli 2024
Home- NeerkantNeerkant en Meijel herdenken 75 jaar bevrijding met bijzondere wandeltocht

Neerkant en Meijel herdenken 75 jaar bevrijding met bijzondere wandeltocht

Vijfenzeventig jaar geleden moesten de inwoners van Neerkant en Meijel huis en haard verlaten voor het naderend oorlogsgeweld dat aan de bevrijding van hun dorpen voorafging. Hun vlucht ging langs de zandwegen en dwars door de velden naar een veiligere plek. Veel mensen uit Neerkant en Meijel kwamen via het huidige eetcafé De Buizerd in Heusden terecht.

Op zondag 22 september kun je deze oorlogservaring herbeleven en de evacuatieroute lopen. In het kader van het programma Death Valley De Peel wordt tijdens de ‘evacuatietocht’ stilgestaan bij hoe het toen was en worden op bepaalde punten in de route oorlogsverhalen van toen verteld.

Paard en kar

Om de tocht zo veel mogelijk op de situatie van toen te laten lijken, kunnen deelnemers de tocht lopen zoals dat toen gebeurde, met kruiwagens vol beddengoed, kinderwagens voor de kleintjes, al fietsend of met de fiets aan de hand.  Zelfs net als vroeger met paard en kar kan ook.

De organisatoren van Dorpsoverleg Meijel nodigen iedereen in de twee dorpen uit om mee te lopen, ook belangstellenden van buiten Neerkant en Meijel zijn welkom. De evacuatietocht start tussen 9.00 en 10.00 uur vanuit ‘het oorlogshoekje’ in het museum Techniek met ’n Ziel in Neerkant en vanuit museum Truijenhof in Meijel.

Filmfragmenten

De deelnemers lopen vanuit beide startpunten naar eetcafé De Buizerd, waar wordt gepauzeerd met een drankje. Daarna kunnen de deelnemers kiezen om te voet of fietsend verder te gaan naar het gemeenschapshuis van Heusden. In het ‘Hart van Heuze’ worden de deelnemers ontvangen voor een lunch met een muzikaal programma en zijn er filmfragmenten uit de oorlog te zien. Daarna volgt de terugtocht door de Peel.

Militaire voertuigen

De tocht wordt mede mogelijk door de ondersteuning van de Gemeente Peel en Maas, Provincie Limburg, Waterschap AA en Maas, 75 jaar Bevrijding Limburg, Heemkunde vereniging Medelo, museum Techniek met ’n Ziel Neerkant, Death Valley (initiatief van museum Klok en Peel) en Hart van Heuze.  De militaire voertuigen zijn beschikbaar dankzij de medewerking van ClubWheels en De Heere van Meijel.

Meer informatie vind je op de website van Dorpsoverleg Meijel. Je kunt je aanmelden door en mail te sturen naar: natuur-recreatie@dorpsoverlegmeijel.nl

Foto: archief Medelo Meijel

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen