De politie heeft vrijdagmiddag een 17-jarige jongen in Deurne aangehouden die zich voordeed als politieagent. Een bewoner van de wijk Heiakker werd eerder op de dag gebeld door iemand die beweerde van de politie te zijn, maar de man vertrouwde het zaakje niet en liet een familielid contact opnemen met de echte politie.
In het telefoongesprek probeerde de zogenaamde politieambtenaar de Deurnenaar ervan te overtuigen dat hij voor de veiligheid zijn waardevolle spullen mee moest geven aan een koerier die binnen korte tijd bij de man aan de deur zou komen.
Oplichting
Toen deze bij het huis verscheen en de bewoner de deur niet opendeed, liep de zogenaamde koerier weer weg. De politie kon op basis van aanwijzingen van het beoogde slachtoffer de nepagent iets verderop in de buurt aanhouden vanwege oplichting.
De jongeman is meegenomen naar het cellencomplex in Eindhoven en zit vast voor verder onderzoek door de teamrecherche van basisteam Peelland. Een aantal telefoons die de jongen bij zich had, zijn in beslaggenomen.
Kwetsbare doelgroepen
Het komt de laatste tijd steeds vaker voor in onze regio dat criminelen zich voordoen als een bankmedewerker of zelfs een politieagent om zo geld, bankpassen of sieraden van mensen te ontfutselen. De slachtoffers zijn vaak mensen uit kwetsbare doelgroepen. “In 81 procent van de meldingen gaat het om een poging om geld of waardevolle zaken buit te maken en trapt men er niet in. In één op de vijf gevallen lukt het wel om slachtoffers te maken. Veelal gaat het om oudere mensen, waarbij de gemiddelde leeftijd 78 jaar is”, aldus de politie.
De politie benadrukt dat haar medewerkers nooit vragen om waardevolle spullen af te geven, zoals sieraden of een pinpas en pincode: “Wij waarschuwen dan ook om op dit soort vragen niet in te gaan. Als er iemand met dit soort verhalen voor de deur staat, bel dan direct 112. Wordt er gebeld door iemand die zegt van de politie te zijn, hang dan op en bel zelf met de politie via 0900- 8844.”
Politielegitimatiebewijs
Om zeker te weten dat je te maken heeft met een politieagent, kun je vragen naar het politielegitimatiebewijs. Dit is een kaart met naam, personeelsnummer en pasfoto. “Het belangrijkste kenmerk van het bewijs is het hologram”, legt de politie uit. “Als de pas beweegt, staat er afwisselend het logo van de politie, of het woord ‘politie’.” Op de foto zijn zowel het oude als nieuwe politielegitimatiebewijs te zien.
Een politieambtenaar in uniform hoeft zich niet uit eigen beweging te legitimeren. Maar als je ernaar vraagt, moet die persoon wel het politielegitimatiebewijs tonen. Een persoon die niet in uniform is gekleed, maar burgerkleding draagt en zegt dat hij of zij van de politie is, moet wel uit eigen beweging het politielegitimatiebewijs tonen.
Foto: politie