Het bestuur van gemeenschapshuis Hofke van Marijke dat sinds december vorig jaar de kar trekt, heeft vorige week de plannen bekendgemaakt om de accommodatie in de Sint Jozefparochie te verduurzamen en toekomstbestendig te maken.
Daarvoor is een koers uitgezet waarin het Hofke van Marijke de rol als maatschappelijk middelpunt breder wil invullen. Daarnaast wil de organisatie onderdak geven aan wijkactiviteiten, de wijkraad, het wijkblad en andere maatschappelijke rollen die voor de buurt van belang zijn.
Handen en voeten
“Over deze route wordt overlegd met de gemeente hoe dit het beste handen en voeten kan krijgen”, zegt Leo Cuijpers. Hij heeft de rol van interim-voorzitter in het nieuwe bestuur op zich genomen. Naast hem maken ook penningmeester Annelies Verberne en secretaris Mark van den Heuvel deel uit van het bestuur.
“In het jaar 2024 zijn verschillende zaken opgepakt en één van de eerste stappen was het vernieuwen en aanpassen van één van de twee bovenkamers in het oude woonhuis van het Hofke van Marijke dat vroeger nog door de familie van Doorne werd bewoond”, vertelt Cuijpers.
Verduurzaming
De voorzitter maakt ook deel uit van de werkgroep huisvesting die aan het begin van het jaar werd opgericht. Deze bestaat naast Leo Cuijpers uit Danny Jonker, Joost van Dishoeck en Anke Kerssemakers. De groep kreeg het voor elkaar om een subsidie van de provincie Noord-Brabant binnen te halen om het verduurzamingstraject voor het Hofke van Marijke goed in beeld mee te krijgen.
Op de informatieavond werd vorige week ook een uiteenzetting gedaan van de aanpak voor 2025, waarin de eerste stappen voor groot onderhoud en verduurzaming worden genomen. “Denk hierbij onder andere aan werkzaamheden aan dak, vervangen enkel glas, vervangen van het dak van het bijgebouw en het isoleren van het oude woonhuis”, zegt interim-voorzitter Cuijpers. “Hiervoor is inmiddels ook in overleg met de gemeente subsidie aangevraagd en wordt een offertetraject doorlopen voor de uitvoering. Voor 2025 staat ook de vernieuwing van het interieur op het programma en zijn fondsen benaderd om hiervoor middelen te verkrijgen.”
Steeds meer gebruikers
Om deze weg naar de toekomst goed te bewandelen moeten volgens Cuijpers ook de financiën van het gemeenschapshuis goed op orde te zijn: “Hier is in 2024 en de twee voorgaande jaren stevig aan gewerkt met ondersteuning van een accountant. Het eigen vermogen is omgebogen naar een positief saldo, een reserve is opgebouwd en een bestaande lening is afgelost.”
Voor het beheer van het gebouw zijn sinds de zomer van dit jaar Monique van der Wallen en Lisanne Matheij-Theloosen actief. “Goed beheer is noodzakelijk doordat steeds meer gebruikers het gemeenschapshuis weten te vinden en het steeds drukker wordt”, legt Leo Cuijpers uit. Ook startte halverwege augustus een klankbordgroep als adviesorgaan voor het bestuur.
Het nieuwe bestuur trad eind vorig jaar aan nadat toenmalig voorzitter Farley Zuidema in november 2023 vertrok en ook een deel van het bestuur opstapte, later gevolgd door de overige leden.
Foto: Hofke van Marijke