14.3 C
Deurne
maandag 27 mei 2024
Home- DeurneNieuw ganzenbordspel laat spelers verdwenen gebouwen in Deurne ontdekken

Nieuw ganzenbordspel laat spelers verdwenen gebouwen in Deurne ontdekken

Van veel gebouwen die ooit in Deurne stonden, maar die in het verleden zijn afgebroken, weten vaak veel mensen niet dat ze ooit hebben bestaan. ‘Zonde’, vindt Hans van Hoek van heemkundekring H.N. Ouwerling uit Deurne. Daarom is hij blij dat er nu het ganzenbordspel Deurne Foetsie is, waarin talloze verdwenen Deurnese gebouwen worden belicht.

Van Hoek en zijn vrouw hebben voor de heemkundekring een beeldarchief opgebouwd met circa 33.000 historische afbeeldingen. Genoeg foto’s dus om uit te kiezen en in het bordspel Deurne Foetsie te verwerken. “Dat zijn panden die al heel lang geleden zijn verdwenen zoals het eerste gemeentehuis uit de jaren 1800, maar ook gebouwen die korter geleden zijn afgebroken, zoals het oude pand van de Boerenbond en de Frans Hoebenshal”, vertelt Hans van Hoek.

Deurne 1300
De ganzenbordspellen van Foetsie Deurne zijn sinds vorige week verkrijgbaar in de Plus-supermarkten van Bouwmans in de Zeilberg en St. Jozefparochie. “Net als bij het boek voor Deurne 1300 met de verzamelplaatjes, is mij gevraagd om vanuit de heemkundekring mijn expertise hierbij in te zetten. Het is mooi om te zien dat deze informatie en kennis nu op deze manier onder een breed publiek worden verspreid”, zegt Van Hoek.

Te zwaar
Hij heeft niet alleen de afbeeldingen voor het bordspel aangeleverd, maar ook de spelregels voor Deurne Foetsie opgesteld. “Bijvoorbeeld dat als je op een weegbrug terechtkomt en je dan te zwaar wordt bevonden, je weer terug naar start moet gaan”, vertelt Hans van Hoek lachend. Ook staan bij alle verdwenen gebouwen de jaartallen vermeld. “Zoals wanneer het oude stationsgebouw is afgebroken of in welk jaar het treinverkeer in Deurne van elektriciteit werd voorzien.”

Het Foetsie Deurne ganzenbordspel kan worden gespeeld met maximaal zes personen en is verkrijgbaar bij Plus Bouwmans in de Zeilberg en St. Jozefparochie voor 14,95 euro. Bij besteding van 20 euro aan boodschappen bij één van de twee winkels, krijg je 5 euro korting op de aanschafprijs van het spel.

Foto: Plus Bouwmans

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen