12.7 C
Deurne
donderdag 30 maart 2023
Home- DeurneNieuwe doorlopende tentoonstelling in Wiegermuseum

Nieuwe doorlopende tentoonstelling in Wiegermuseum

Op de begane grond van museum “De Wieger” is vanaf zaterdag 17 juli een doorlopende tentoonstelling te bezichtigen uit de collectie van het museum. In de voormalige woonvertrekken van de familie Wiegersma hangen werken, die hoofdzakelijk bestaan uit Nederlandse figuratieve schilderkunst uit de periode 1900-1950, met een accent op de interbellumjaren.

De basis voor de collectie werd gelegd door arts, schilder en mecenas Hendrik Wiegersma (1891-1969). Eén van de belangrijkste ‘topstukken’ is het monumentale pand waar het museum in gevestigd is. De familie woonde hier vanaf 1923.

Stromingen
De eerste “Topstukkententoonstelling” is ingedeeld in vier stromingen: het realisme, het impressionisme, De Stijl en het kubisme. Te zien zijn onder meer werken van Edgar Fernhout, Jan Mankes, Gerrit van Blaaderen, Isaac Israëls, Theo van Doesburg, Hendrik Valk, Wobbe Alkema en Dick van Luijn. De tentoonstelling is in ieder geval tot het einde van het jaar te zien.

Hendrik Wigersma
Hendrik Wiegersma was een huisarts met een markante persoonlijkheid, die één van de belangrijkste expressionistische schilders van Nederland werd. In zijn huis in Deurne was het een komen en gaan van collega-kunstenaars. Wiegersma kocht regelmatig kunst aan en liet zelf een omvangrijk oeuvre achter. Zo werd de basis voor de collectie van De Wieger gelegd. Tot de topstukken behoren werken van Charley Toorop, Jan Sluijters, Leo Gestel, Theo van Doesburg, Jan Mankes, Constant Permeke en Else Berg.

Op de website  vind je een overzicht van alle tentoonstellingen.

Foto: DMG webredactie

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen