4.5 C
Deurne
dinsdag 29 november 2022
Home- DeurneNieuwe maatregelen Corona; scholen blijven open

Nieuwe maatregelen Corona; scholen blijven open

Het kabinet voerde vandaag crisisoverleg op het ministerie van Justitie en Veiligheid over het Corona virus. In de persconferentie die hierop volgde werden de maatregelen uitgesproken en toegelicht. Premier Rutte roept iedereen in Nederland op zich hieraan te houden.

 In het hele land worden mensen met hoestklachten, keelpijn of koorts dringend verzocht om thuis te blijven; ze moeten sociale contacten zo veel mogelijk mijden tot ze weer volledig klachtenvrij zijn. Deze regel was al eerder van kracht voor Noord-Brabant maar is nu uitgebreid naar het hele land, dat maakte zorgminister Bruins vanmiddag bekend in de persconferentie waaraan ook premier Rutte en Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM deelnamen.

Zorgpersoneel
Voor personeel in de zorg en andere “vitale processen” geldt een hogere drempel: zij hoeven alleen thuis te blijven wanneer ze de genoemde klachten én koorts hebben.

Evenementen en verenigingen
Het crisisteam adviseert om evenementen met meer dan 100 mensen in heel Nederland af te gelasten. Ook musea, theaters en sportclubs worden verzocht de deuren de komende weken te sluiten. Restaurants met meer dan 100 zitplaatsen moeten maatregelen nemen om besmetting te voorkomen. Ook in de gemeente Deurne komen diverse evenementen te vervallen. Denk hierbij aan de Heilight parade en alle activiteiten in het Cultuurcentrum en de diverse musea.

Scholen
Premier Rutte ziet op dit moment nog geen reden om scholen te sluiten. Onder jongeren zijn er tot nu toe weinig besmettingen en scholieren zijn sowieso minder vatbaar voor het virus. “Bovendien zou de maatschappelijk ontwrichting bij het sluiten van scholen wel zeer groot zijn”, stelt de premier. Hij redeneerde dat als de scholieren thuis moeten blijven, ook hun ouders thuis moeten blijven. Dat zou een te groot gat slaan in bijvoorbeeld de zorg, waarin zij ook werkzaam zijn. Rutte erkende dat de maatregelen erg ingrijpend zijn. Hij deed een beroep op docenten om begrip te hebben voor het besluit om het onderwijs op scholen vooralsnog door te laten gaan. Voor de universiteiten en hbo-opleidingen geeft het kabinet het advies om hoorcolleges zo veel mogelijk online aan te bieden.

Ouderen
Bezoeken aan ouderen en personen met een verminderde weerstand moeten beperkt worden, vindt het kabinet. Dit omdat het virus voor deze groep zeer grote risico’s met zich meebrengt. Ouderen wordt geadviseerd geen gebruik te maken van het openbaar vervoer en grotere gezelschappen te mijden.

Duur van maatregelen
De nieuwe maatregelen gelden in elk geval tot 1 april.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen