11.4 C
Deurne
donderdag 18 april 2024
Home- DeurneNog weken brand in Deurne

Nog weken brand in Deurne

De Gemeente Deurne laat weten dat het naar verwachting nog enkele weken duurt voordat het vuur in de Deurnese Peel bij Liessel helemaal uit is. Tot die tijd kan er overlast zijn voor de omgeving in de vorm van rook en stank.

De brand, die een gebied beslaat van ongeveer 700 bij 300 meter, is in de nacht van donderdag 22 op vrijdag 23 juni uitgebroken. Het gaat om een veenbrand, die niet te blussen valt. Het veen smeult en gloeit en af en toe ontstaan er kleine brandjes.

Waar wel op wordt ingezet is het voorkomen van uitbreiding. Oftewel zorgen dat de brand binnen het gebied blijft waar die zich nu bevindt. De brandweer en loonwerkers kunnen alleen blussen vanaf zandpaden of wegen, want het gebied zelf is niet toegankelijk (moeras). Er is genoeg water beschikbaar. Er wordt namelijk water gebruikt uit het Kanaal van Deurne.

Reactie burgemeester Mak

Burgemeester Hilko Mak: “Ik dank alle brandweermannen en –vrouwen, de loonwerkers en de medewerkers van Staatsbosbeheer voor hun inzet. Zij hebben onder zware omstandigheden – droogte, warmte en een moeilijk begaanbaar terrein – hun werk moeten doen. Dankzij hun inzet hebben zij uitbreiding van de brand weten te voorkomen. Nu is het wachten tot het vuur uit gaat. Ik realiseer mij dat dat een vervelende boodschap is voor mensen die last hebben van de rook en stank, maar deze brand valt niet te blussen. Het is lastig te zeggen hoe lang het duurt voordat de brand helemaal uit is. De natuur moet zijn werk gaan doen. We moeten er rekening mee houden dat dit enkele weken kan duren.”

Gebied wordt helemaal afgesloten

De wegen en paden naar het gebied waar de brand woedt, worden zaterdagochtend vroeg helemaal afgesloten met hekken. Dit geldt ook voor het fietspad langs het Leegveld. Aan iedereen geldt de oproep om weg te blijven uit het gebied. Woningen en bedrijven in de omgeving blijven normaal bereikbaar. De afsluitingen beginnen pas na de laatste woning.

 

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen