13.9 C
zaterdag 27 april 2024
Home- DeurneNouwen met Oranje Leeuwinnen naar kwartfinale WK voetbal na winst op Zuid-Afrika

De Oranje Leeuwinnen hebben de kwartfinale bereikt op het WK voetbal in Australië en Nieuw-Zeeland. In de achtste finale tegen Zuid-Afrika won Nederland in de nacht van zaterdag op zondag met 2-0.

In de achtste finale trof Oranje als groepswinnaar van poule E de nummer twee van groep G: Zuid-Afrika.

Reserverol Nouwen
Voor Aniek Nouwen was in de wedstrijd tegen Zuid-Afrika geen rol weggelegd. De Deurnese verdedigster zat, net als in de eerdere WK-duels tegen Portugal en Vietnam, de hele wedstrijd op de reservebank. In de tweede groepswedstrijd tegen de Verenigde Staten kwam Nouwen meteen na de rust in het veld voor de geblesseerde Stefanie van der Gragt. Als Van der Gragt fit blijft, lijkt Nouwen dit WK dus genoegen te moeten nemen met een rol als reserve.

Vroege voorsprong
Vanaf de reservebank zag Nouwen dat Oranje al vroeg in de wedstrijd op voorsprong kwam. In de 9de minuut werd een kopbal van Lieke Martens uit een hoekschop van de lijn gehaald. Jill Roord kon vervolgens alsnog van dichtbij binnen tikken.

De Leeuwinnen namen daardoor al snel de controle over de wedstrijd. Toch werd Zuid-Afrika regelmatig gevaarlijk via de snelle Thembi Kgatlana. Tot een gelijkmaker kwam het voor rust niet.

Bal uit handen
Na 68 minuten spelen stuurde Lieke Martens teamgenoot Lineth Beerensteyn de diepte in met een mooie pass. Beerensteyn schoot vervolgens hard op doel. De Zuid-Afrikaanse keepster liet de bal uit haar handen vallen, waardoor Oranje op een 2-0 voorsprong kwam. Het lukte Zuid-Afrika daarna niet om nog terug te komen in de wedstrijd.

Kwartfinale
De Leeuwinnen zijn door de overwinning door naar de kwartfinale van het WK voetbal. Daarin is Spanje de tegenstander. Die wedstrijd wordt aanstaande vrijdag om 3.00 uur gespeeld. Daarin moet Oranje het doen zonder Daniëlle van de Donk. Door de gele kaart die ze tegen Zuid-Afrika kreeg, is ze geschorst voor de kwartfinale.