De leden van de internationale drugsorganisatie waar onder ander het in 2021 opgerolde drugslab in Neerkant toe behoorde, hebben donderdag gevangenisstraffen tegen zich horen eisen oplopend tot ruim 14 jaar.
Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Brabant verdenkt de bende van het produceren van crystal meth, speed en xtc. Naast Neerkant bouwden ze ook labs in onder meer Someren, Oeffelt en het Belgische Peer. De 53-jarige El I. die wordt gezien als bendeleider, moet als het aan het OM ligt ruim 14 jaar de cel in, zijn 28-jarige zoon 11 jaar. Daarnaast werden forse gevangenisstraffen geëist tegen nog veertien andere verdachten uit de Eindhovense drugsbende.
Drugsafval
Volgens het Openbaar Ministerie gaat het om een professionele criminele organisatie die internationaal en op grootschalige wijze opereerde. De labs van de bende draaiden bijna 2,5 jaar en er waren op de verschillende locaties duizenden liters en kilo’s drugs aanwezig, goed voor vele miljoenen xtc-pillen. Grondstoffen werden uit het buitenland gehaald en grote hoeveelheden drugsafval werden in de natuur gedumpt.
Het onderzoek naar de organisatie met in totaal acht drugslabs kwam op gang nadat de politie in november 2020 informatie ontving over meerdere personen in de Brabantse onderwereld die zich zouden bezighouden met onder meer de productie van synthetische drugs. Het zou gaan om de productie van amfetamine, metamfetamine en MDMA.
Productielabs
Vervolgens kwam een groot aantal verdachten in beeld tijdens het onderzoek dat ongeveer twee jaar duurde. In soms wisselende samenstellingen zouden de mannen zich bezighouden met het produceren van synthetische drugs en alles wat daarbij kwam kijken. Een groot aantal productielabs wordt in de loop van het onderzoek opgerold. In Peer en Oeffelt worden bovendien in aanbouw zijnde nieuwe productielabs ontdekt.
In februari 2021 wordt het drugslab van de organisatie ontdekt bij een hoveniersbedrijf aan de Heitrak in Neerkant. Bij de inval hield de politie vijf mannen aan uit Eindhoven (37), Nijmegen (49), Helmond (43) en Deurne (40 en 57) die in 2023 al werden veroordeeld tot gevangenisstraffen oplopend tot 9 jaar. De 67-jarige hovenier Harry uit Neerkant die zijn terrein verhuurde, kreeg een jaar gevangenisstraf met aftrek van twee maanden voorarrest.
Gekraakte chatgesprekken
De genadeslag voor de bende komt als de politie op 17 en 18 oktober 2022 op ongeveer vijftig locaties doorzoekingen verricht. Daarbij werden in de eerste periode negen verdachten gearresteerd en later nog een zeven personen. De recherche verzamelde in het onderzoek een grote hoeveelheid aan bewijs, onder meer uit gekraakte chatgesprekken, afgeluisterde telefoongesprekken en observaties.
Tekst gaat verder onder de video.
Onze persofficier van justitie legt hieronder uit waarom wij tot deze strafeisen kwamen ⬇️ pic.twitter.com/p81StuYIHr
— OM Oost-Brabant (@OM_OostBrabant) May 30, 2024
Naar oordeel van het OM gaat het hier om een strak geleide criminele organisatie met een duidelijke rolverdeling tussen de verdachten. “De leek zal zien dat sprake is van een duidelijke hiërarchie en taakverdeling. De door de verschillende verdachten beklede functies zouden zo kunnen worden teruggevonden in een functiehuis van een commercieel bedrijf. De verschillende functies zoals die in een legaal bedrijf worden gezien, zijn ook bij dit bedrijf aanwezig: een algemeen directeur, een directeur bedrijfsvoering, zzp’ers en werknemers”, aldus de officier van justitie.
Waterwingebied
De professionaliteit blijkt volgens het Openbaar Ministerie ook uit de wijze waarop drugsafval werd geloosd. Zo werd giftig afval in Someren in de directe nabijheid van een waterwingebied de grond in gepompt. De provincie Noord-Brabant betaalde bijna drie ton aan opruimkosten en wil de schade daarom verhalen op enkele verdachten.
Het OM verwijt de verdachten dat zij op de één of andere manier betrokken zijn geweest bij de productie van drugs. Naar oordeel van het Openbaar Ministerie kan de ernst van de feiten met enkele kernwoorden worden getypeerd: grootschalig, internationaal, schadelijk, corrumperend en gewelddadig. In deze zaak eist het OM daarom lange celstraffen voor de verdachten, tot een maximale celstraf van ruim 14 jaar voor de hoofdverdachte en onbetwiste leider van de criminele organisatie.
De uitspraak van de rechter staat gepland op 18 juli.
Lees ook: Nieuwsdossier Drugslab Neerkant
Foto’s: Walter van Bussel/Pim Verkoelen