Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank Oost-Brabant die op 18 juli veertien verdachten veroordeelde voor hun betrokkenheid bij de productie van synthetische drugs. Vijf van hen werden ook veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie die onder meer achter het drugslab in Neerkant zat dat in februari 2021 bij een hoveniersbedrijf aan de Heitrak werd ontdekt. Er werden celstraffen tot twaalf jaar opgelegd.
Hoewel het Openbaar Ministerie zegt in het algemeen zeer tevreden te zijn met de uitspraken van de rechtbank, gaat het OM toch in vier zaken in hoger beroep.
Maximale straf
De 54-jarige El I. uit Eindhoven die als onbetwiste leider van de organisatie wordt gezien, kreeg van de rechtbank een gevangenisstraf van 12 jaar opgelegd. Het OM had echter de maximale straf van 14 jaar geëist en vindt dat enkele omstandigheden onvoldoende in de strafmaat zijn betrokken.
“Het gaat om de omvang van de strafbare handelingen van de criminele organisatie waaraan de hoofdverdachte jarenlang leidinggaf, de bewezenverklaarde betrokkenheid van verdachte bij de hoeveelheid drugslabs en de omvang van de zeer schadelijke lozingen van drugsafval middels een leidingsysteem direct in de natuur, onder andere in de omgeving van een waterwingebied”, aldus het OM.
Voldoende overtuigend bewijs
Verder zijn de 25-jarige zoon en de 42-jarige broer van de leider door de rechtbank vrijgesproken van deelname aan de criminele organisatie. Maar het OM meent dat er voldoende wettig en overtuigend bewijs is voor hun deelname.
Tenslotte ziet de rechtbank de oudste zoon van de leider als vooraanstaand deelnemer van de criminele organisatie, maar niet als een mede-leidinggevende. Het OM is van oordeel dat de man wel een leidinggevende rol vervulde en denkt dat die wettelijke strafverzwarende omstandigheid ook bewezen kan worden verklaard.
Lees ook: Nieuwsdossier Drugslab Neerkant
Foto’s: Walter van Bussel/Pim Verkoelen