21.3 C
Deurne
woensdag 19 juni 2024
Home- DeurneOnderzoek naar mogelijkheid windmolens langs A67

Onderzoek naar mogelijkheid windmolens langs A67

Klimaat is een hot item.
Door de onzuinige manier waarop we met de aarde omgaan warmt deze op. De gevolgen daarvan zijn groot, dat verandering nodig is, is een feit.
Geïnspireerd door de zestienjarige Zweedse Greta Thunberg brengen wereldwijd honderdduizenden ‘klimaatspijbelaars’ dit probleem onder de aandacht.

Windmolens A67
Fossiele brandstoffen vormen een grote bron van vervuiling, het is dus nodig om deze te vervangen door een duurzamer alternatief zoals windenergie.
Momenteel wordt gekeken naar de mogelijkheden om windmolens te plaatsen langs de A67 tussen knooppunt Leenderheide en Helenaveen. Zes gemeenten, waaronder Deurne laten momenteel onderzoek doen, het is de bedoeling dat er voor de zomer meer duidelijkheid is.

Voordelen
Het initiatief komt van energie-wethouder Toon Bosmans (PvdA) van Heeze-Leende. Met zijn voorstel wil hij vooruit lopen op het klimaatakkoord, want zodra het kabinet dat rond heeft krijgen gemeenten een jaar de tijd om aan te tonen hoe zij schone energiebronnen gaan inzetten.
Daarnaast is er nog een voordeel aldus Bosmans; met windmolens genereer je inkomsten. Deze zouden kunnen worden gestort in een gebiedsfonds, van waaruit maatschappelijke doelen als een buurtbus of fietspad kunnen worden betaald.

Gecombineerd project
Reden dat voor de A67 wordt gekozen en niet voor de A2 is dat er aan deze weg meer gemeentes liggen die kunnen meeliften op de voordelen. Daarnaast gaat de A67 toch al op de schop omdat deze verbreed wordt, beide projecten zouden dan gecombineerd kunnen worden om kosten te besparen.

Naast voordelen, brengen windmolens ook een nadeel met zich mee; ze produceren een hinderlijk geluid. Er wordt zorgvuldig gekeken naar de gevolgen voor omwonenden.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen