24.9 C
Deurne
dinsdag 29 april 2025
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneOnenigheid over aantal mannelijke geslachtsdelen in kunstwerk dat inspiratie vormde voor Tapijt...

Onenigheid over aantal mannelijke geslachtsdelen in kunstwerk dat inspiratie vormde voor Tapijt van Deurne

Kunsthistorici in Groot Brittannië zijn in een verhitte discussie verwikkeld geraakt over het kunstwerk dat de inspiratie vormde voor het Tapijt van Deurne. Het bekende Tapijt van Bayeux laat van een aantal mensen en dieren de mannelijke geslachtsdelen zien. Twee experts zijn het oneens over hoeveel er precies geteld kunnen worden. De vraag is of het er 93 of 94 zijn?

Net als het Tapijt van Deurne is het een borduurwerk waarbij dezelfde zogeheten Bayeuxsteek is gebruikt. De opgenaaide draadtechniek is te zien in zowel het 70 meter lange Tapijt van Bayeux als in het 20 meter lange Deurnese kunstwerk. Maar daar houdt de gelijkenis tussen de twee borduurwerken voor het grootste deel op.

Bij het tapijt waarop de geschiedenis van Deurne – vanaf de laatste ijstijd tot heden – is uitgebeeld, zijn geen mannelijke geslachtsdelen te bespeuren. Dit in tegenstelling tot het Tapijt van Bayeux dat stamt uit 1068. Het borduurwerk is één van de belangrijkste middeleeuwse kunstschatten ter wereld. Het laat de Slag bij Hastings in het jaar 1066 zien. Toen viel Normandiër Willem de Veroveraar Engeland aan en versloeg die daar koning Harold.

Bij de gevechtshandelingen worden diverse krijgers en hun paarden getoond. Deze worden volgens professor George Garnett van de Oxford University anatomisch correct weergegeven, inclusief bepaalde lichaamsdelen. Historicus Christopher Monk meent nu een 94ste penis te hebben gevonden in het tapijt. Bij een rennende man is iets te zien dat onder zijn tuniek bungelt. Garnett zegt dat het de schede van een zwaard of dolk is, maar Monk houdt vol dat het een mannelijk lid is.

Foto’s: Bayeux Museum

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen