Het bijzondere leven van arts, kunstschilder en verzamelaar Hendrik Wiegersma kun je vanaf aanstaande donderdag ontdekken tijdens een wekelijkse zomerse rondleiding. Eén van de gidsen vertelt je hierbij het unieke verhaal van Wiegersma, waarin kunst en geneeskunde samenkomen.
De ontdekkingstocht leidt door het statige landhuis aan de Oude Liesselsweg en over het tuinpad in Deurne. Waar tegenwoordig het museum is gevestigd, was vroeger de plek waar Wiegersma woonde, werkte en werd omringd door kunst en ideeën. De gidsen wandelen samen met de bezoekers door zijn oude ateliers, langs de kunstcollectie en door de museumtuin.
Wonderdokter
Hendrik vestigde zich in 1917 als arts in Deurne. Hij trouwde met Petronella Daniels, een sterke vrouw die haar mannetje kon staan naast de eigenzinnige dokter. Ze kregen samen vijf zoons: Jaap, Pieter, Wieger, Friso en Sjoerd. De dokterspraktijk groeide uit tot een bloeiende onderneming. Veel van de medicijnen die Wiegersma voorschreef, maakte hij zelf op basis van geneeskrachtige planten. Omdat zijn medicinale creaties zo goed werkten, kwam hij al gauw bekend te staan als de wonderdokter.
Wat betreft het maken van kunst was Hendrik een laatbloeier. Tot 1924 raakte hij nooit een kwast aan. Pas toen hij het zieke zoontje van Otto van Rees behandelde, zag hij hoe deze kunstenaar en zijn vriend Moïssey Kogan tekenden en flapte eruit: ‘Dat kan ik ook’. De twee kunstenaars riepen enthousiast, ‘laat maar zien dan’ en zo begon de nieuwe carrière van Wiegersma.
Exotische types
De kunstenaarsvrienden die vanaf het midden van de jaren twintig langs kwamen, verfraaiden De Wieger met kunstwerken. Al deze artistiekelingen waren exotische types en dan was er nog de dokter zelf. Met zijn astrakan muts en Marokkaanse sloffen zag hij er net wat anders dan anderen uit. Sommigen waren gefascineerd en gek op de dokter, anderen moesten niets van hem en z’n gekke fratsen hebben.
Tijdens de zomerperiode kun je het leven van Hendrik Wiegersma zelf van dichtbij ervaren tijdens de rondleidingen die plaatsvinden op diverse donderdagen in het museum. Dit zijn 24 juli, 7, 21 en 31 augustus en 4 en 18 september. De rondleiding begint telkens om 14.30 uur en duurt tot 15.30 uur. Meer informatie en tickets vind je op dewieger.nl.
Foto: Isa van Berlo