-1.8 C
Deurne
zaterdag 10 december 2022
Home- DeurneOp steeds meer plaatsen coronatoegangsbewijs verplicht in gemeente Deurne

Op steeds meer plaatsen coronatoegangsbewijs verplicht in gemeente Deurne

Vanaf vandaag moet je in heel Nederland op veel plaatsen weer een mondkapje gebruiken en op meer plekken een coronatoegangsbewijs laten zien. Maar wat betekent dat voor je als je in de gemeente Deurne een boodschap wilt doen, wilt gaan sporten of naar je werk of het ziekenhuis moet?

Zo’n coronatoegangsbewijs krijg je als je volledig bent gevaccineerd, een herstelbewijs hebt of een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. Op verschillende plaatsen zoals binnen in een horecagelegenheid of in een theater, buurthuis of bij een concert was de QR-code al verplicht maar vanaf zaterdag 6 november zijn er nog meer plaatsen waar je een coronatoegangsbewijs moet kunnen laten zien.

Horeca
Bezoek je in Deurne een café, restaurant of een terras bij een eet- en drinkgelegenheid, dan moet je daar vanaf vandaag zowel binnen als buiten een coronapas kunnen tonen. Dit hoeft niet wanneer je alleen eten komt afhalen zonder de horecazaak te betreden.

Cultuurcentrum
Ga je naar een optreden of een bijeenkomst in een zaal, buurthuis of cultuurcentrum, dan is een QR-code verplicht. In buurthuizen en dorpshuizen met een horecavoorziening moet je bij de ingang in principe wel een coronatoegangsbewijs laten zien maar er zijn uitzonderingen. Bijvoorbeeld wanneer je een buurthuis bezoekt voor dagbesteding of opvang. Je mag dan ook zonder coronatoegangsbewijs meedoen aan activiteiten en tegelijkertijd ook wat eten of drinken.

Bij het Cultuurcentrum in Deurne is een scheiding aangebracht tussen het theater/restaurant en de bibliotheek zodat de bieb nog wel zonder coronapas toegankelijk is. Alleen bij cursussen en het taalcafé in de foyer is er wel een verplichte coronacheck.

Musea
Op doorstroomlocaties zoals musea en monumenten moest je al een coronabewijs kunnen laten zien, net als bij kermissen, festivals, feesten en bepaalde sportevenementen. Dit geldt ook voor zakelijke evenementen, zoals beurzen en congressen.

Publiek bij sportwedstrijden
Publiek bij zowel professionele- als amateursportwedstrijden die binnen worden gehouden, moet in bezit zijn van een geldige QR-code. Bij publiek van amateurwedstrijden binnen is jeugd tot 18 jaar uitgezonderd van de verplichte coronapas. Publiek bij buitensportwedstrijden hoeft geen QR-code te laten zien, maar wel als je de sportkantine of wc in wil.

Sporten
Als je 18 jaar of ouder bent en in groepsverband gaat sporten zoals bij een sportschool, groepslessen, voetbal of zwemmen, dan moet je een coronapas hebben. Dit geldt alleen voor binnensportlocaties en de sportkantines, voor zowel de sporters als publiek. Bij sporten in de openlucht geldt dat niet. Ga je bijvoorbeeld binnen zwemmen in de Wiemel, dan moet je er rekening mee houden dat je in de hal, wachtruimte en kleedlokalen een mondkapje moet dragen. Dit geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. In de zwemzalen, het fitnesscentrum en de horeca is een coronatoegangsbewijs verplicht. Ook in het bad moet je 1,5 meter afstand houden.

Zangrepetities
Bij kunst- en cultuurbeoefening vanaf 18 jaar, zoals een muziekles, schilderles of repetities voor zang, dans en toneel geldt de verplichte QR-code. Ook bij koorrepetities in de kerk wordt het coronatoegangsbewijs noodzakelijk. Voor gewoon bezoeken van kerken gaat de coronatoegangspas niet gelden.

Ziekenhuis
Bezoek je het Elkerliek Ziekenhuis in Deurne of Helmond als patiënt, bezoeker of begeleider, dan hoef je daar geen coronapas te laten zien. Wel moet je een mondkapje dragen en moet je van te voren online een vragenlijst invullen over mogelijke coronaklachten. Direct na het invullen verschijnt een screeningskaart, die moet je geprint of digitaal meenemen naar het ziekenhuis voor je bezoek. Ook heeft het Elkerliek de bezoekregels vanwege corona aangepast en is bloedafname alleen nog mogelijk op afspraak.

Winkels
In winkels en supermarkten hoef je geen coronatoegangsbewijs te kunnen laten zien. Wel moet je daar een mondkapje dragen. Hetzelfde geldt voor contactberoepen als bijvoorbeeld de kapper, fysiotherapeut of schoonheidsspecialist. Het kabinet wil wel gaan kijken of het de coronapas in de toekomst ook kan toepassen in bijvoorbeeld winkels of ziekenhuizen in bepaalde dorpen of steden waar maar een klein aantal van de mensen is gevaccineerd en waar het aantal ziekenhuisopnames hoog is.

Gemeentehuis
Bij een bezoek aan het gemeentehuis is geen QR-code verplicht, je moet wel een mondkapje dragen. Dit geldt voor zowel het gemeentehuis zelf aan de Markt in Deurne als de tijdelijke locatie aan de Harmoniestraat 5 waar je terecht kunt voor het aanvragen en afhalen van paspoort en rijbewijs.

Werk
De coronapas is niet verplicht wanneer je als medewerker of vrijwilliger aan het werk bent. Wel wil het kabinet onderzoeken of werknemers in bepaalde sectoren kunnen worden verplicht tot een QR-code. Daarbij gaat het onder andere om bedrijven die bezoekers ontvangen die wel een QR-code moeten laten zien zoals bij horeca en musea. Ook in de zorg wil het kabinet bekijken of er een mogelijkheid is om daar de coronapas te verplichten voor werknemers.

Nu mogen werkgevers nog niet eisen dat het personeel een QR-code laat zien. Een werkgever mag wel vragen of een werknemer gevaccineerd is, maar de werknemer is niet verplicht om op die vraag te antwoorden.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen