16.6 C
Deurne
vrijdag 14 juni 2024
Home- VlierdenOpknapbeurt voor 178 jaar oude Johanna Elisabeth molen in Vlierden

Opknapbeurt voor 178 jaar oude Johanna Elisabeth molen in Vlierden

Al sinds 1844 staat de Johanna Elisabeth molen aan de Molenweg in Vlierden en na al die jaren is het tijd voor een opknapbeurt van dit rijksmonument. De toegangsdeur, de zogenoemde invaart is gedeeltelijk verzakt en er is scheurvorming geconstateerd in het bakstenen muurwerk van de molenberg. Daarom worden er op dit moment ongeveer drie weken lang herstelwerkzaamheden uitgevoerd.

“Een pittige klus”, melden de werknemers van Zandenbouw. Dat is een gespecialiseerd bouw- en restauratiebedrijf uit Aarle-Rixtel dat bezig is met de klus. Begin april zijn ze begonnen om in opdracht van de gemeente Deurne funderingsherstel uit te voeren aan de Vlierdense molen. Daarnaast wordt ook het voegwerk hersteld. De werkzaamheden worden komende week afgerond waarna de molen er weer veilig en tiptop bij staat en er weer jaren tegenaan kan.

Joep Coppens
De molen was tot 1950 nog in gebruik als maalbedrijf en raakte daarna in verval en werd gekocht door de gemeente Deurne. In 1972 werd de molen geheel gerestaureerd en weer geschikt gemaakt om te malen. Op dat moment kreeg de molen ook de naam Johanna Elisabeth, de voornamen van Els Coppens-van de Rijt, de vrouw van de vrijwillig molenaar Joep Coppens.

Twee wieken
De molen in Vlierden was jaren in handen van de uit Asten afkomstige Jan van Deursen die de molen in 1909 kocht. Bij de bevrijding in september van 1944 heeft de molen veel schade opgelopen en bleven er grote gaten achter in de romp en stortte er een buitenroede naar beneden. Omdat de bakkers toch meel nodig hadden werd toen door zoon Louw van Deursen tijdelijk met twee wieken gemalen totdat de molen gerepareerd was.

Foto: Zandenbouw

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen