12.3 C
Deurne
zondag 28 april 2024
Home- DeurneOproep aan alle Brabanders om zuinig om te gaan met water: ‘Elke...

Oproep aan alle Brabanders om zuinig om te gaan met water: ‘Elke druppel telt’

Na de onafgebroken regenbuien van donderdag in Deurne zou je misschien denken dat er wel weer even genoeg water is. Toch hebben de Brabantse grondwaterpartners zoals de provincie Noord-Brabant, Brabant Water en waterschap Aa en Maas een open brief gestuurd aan alle Brabantse media, waaronder DMG, met de vraag om zuinig om te springen met water.

De oproep met de titel ‘Elke druppel telt! Help jij mee?’ gaat over het grondwater en het belang ervan voor onszelf, onze voedselproductie en de natuur. “Maar water is niet meer vanzelfsprekend. Dat hebben we afgelopen droge weken wel gemerkt, zelfs na zo’n nat voorjaar. Inmiddels telt in Brabant elke druppel”, zeggen de Brabantse grondwaterpartners. Ze doen met de open brief een oproep aan alle Brabanders om er samen voor te zorgen dat er meer regenwater wordt vasthouden en er minder grondwater wordt gebruikt. Want de partijen benadrukken dat het Brabantse drinkwater wordt gemaakt van het grondwater.

‘Het riool in’
De regenbuien van donderdagmiddag lijken veel goed te maken, maar verdwijnen volgens de grondwaterpartners in veel dorpen en steden rechtstreeks het riool in, via sloot en rivier naar de zee: “En ook het landelijk gebied is nog te veel ingericht om regenwater zo snel mogelijk af te voeren. Weg kostbaar regenwater! Hierdoor verdroogt Brabant steeds meer.”

De gevolgen zijn enorm, zeggen de samenwerkende organisaties “Zeker in droge lentes en zomers zoals afgelopen jaren. De natuur verdort en staat soms letterlijk in brand. Thuis proberen we ondertussen met besproeien de planten in de tuin te redden en de landbouw moet extra beregenen. Dat kunnen we zo niet volhouden.”

Aangenaam leefklimaat
Belangrijk is volgens de grondwaterpartners om veel meer regenwater de grond in te laten zakken. Daar wordt door hen dagelijks aan gewerkt. “Bijvoorbeeld door een beek weer te laten slingeren, door in natte maanden het waterpeil hoger te houden en door op landbouwgronden stuwen in de sloten te zetten zodat het water beter de grond in trekt. We werken aan waterbesparing in de industrie en bedrijventerreinen en wijken worden groener gemaakt voor een aangenaam leefklimaat”, zeggen de Brabantse grondwaterpartners.

Eén van de voorbeelden waarmee mensen kunnen helpen om dit probleem aan te pakken is volgens de samenwerkende partijen heel simpel: “Je kunt er zelf ook voor zorgen dat de regen niet weg spoelt maar de grond in trekt. Bijvoorbeeld door het water van het dak je tuin in te laten stromen. Loskoppelen dus die regenpijpen en weg met de tegels in je tuin.”

Zuinige douchekop
Tegelijkertijd is het ook belangrijk om minder grondwater te gebruiken, zeggen de grondwaterpartners: “Ook hier liggen de kansen voor het oprapen rond huis, in kantoren, fabrieken en op de boerderij. Per persoon gebruiken we gemiddeld 120 liter per dag. Vooral op hele warme en droge dagen verbruiken we veel. Het meeste drinkwater verdwijnt thuis door het doucheputje en het toilet. Met een zuinige douchekop en de kleine knop in het toilet bespaar je dus eenvoudig veel grondwater.”

De Brabantse grondwaterpartners om je tuin op hete zomerdagen bij voorkeur water te geven uit een regenton. “Wil je toch besproeien? Dan altijd na zonsondergang en liever ééns per week goed dan vaak een beetje. En kies voor planten die goed tegen droogte kunnen. Ook voor de landbouw wordt veel grondwater gebruikt. Zeker in droge zomers moet er extra worden beregend om gewassen in leven te houden.”

Waterput
Bedrijven en inwoners die een eigen waterput slaan, moeten zich volgens de schrijvers van de open brief realiseren dat die waterputten ook het schaarse grondwater oppompen: “Reden genoeg dus om ook daar heel bewust mee om te gaan.” De Brabantse grondwaterpartners bestaan uit de waterschappen Aa en Maas, Brabantse Delta en De Dommel, provincie Noord-Brabant, Brabant Water, Evides, ZLTO, Brabants Landschap, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Brabantse Milieufederatie, BPG Vereniging Landelijk Brabant en Vereniging Industriewater. Meer informatie over water besparen vind je op brabantwater.nl en klimaatadaptatiebrabant.nl.

Foto: Pexels

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen