10.4 C
Deurne
maandag 15 april 2024
Home- DeurneOud-Deurnenaar maakt interactieve film over Peelrandbreuk

Oud-Deurnenaar maakt interactieve film over Peelrandbreuk

Beeldend kunstenaar Michiel van Bakel, geboren Deurnenaar maar tegenwoordig gevestigd in Rotterdam, heeft een interactieve video-installatie gemaakt van de Peelrandbreuk. Deze zal in oktober worden gepresenteerd op de Dutch Design Week en later ook in museum de Wieger.

Onderland
De titel die de 53-jarige oud-Deurnenaar aan zijn werk gaf is ‘Onderland’. De video-installatie maakt het mogelijk voor bezoekers om de vijf stadia van de Peelrandbreuk in beeld en geluid te ervaren. Hoe dichter je bij het scherm komt, hoe dieper je in de bodem van het Peelgebied belandt. Om een realistische weergave van het leven onder de grond te geven heeft van Bakel beeld- en geluidsopnamen gemaakt tijdens sleufwerkzaamheden in de Peelbodem. Enkele jaren geleden maakte de kunstenaar zelf een camera van een scanner, deze heeft hij gebruikt voor dit project. De platte beelden heeft hij gedeeltelijk bewerkt tot 3D, op deze manier hoopt hij een zintuig-prikkelende beleving neer te zetten.

Intiatief
Het initiatief voor het project kwam van eco-hydroloog Jon Mensink uit Liessel. Hij en van Bakel raakten enkele jaren geleden als oude bekenden in gesprek en zo ontstond het idee. De provincie ondersteunt het videoproject financieel.

Verdieping
Het mooie aan het project vindt Michiel van Bakel dat hij door zich te verdiepen in het proces meer te weten is gekomen over zijn geboortegrond. Zo is het kasteel bijvoorbeeld niet toevallig gebouwd op de plaats waar het nu staat. Door de Peelrandbreuk was er op die plek altijd water voorradig, de slotgracht staat om die reden doorlopend vol.

Wie niet kan wachten tot oktober kan hieronder alvast een preview zien. Meer informatie vind je op www.peelrandbreuk.eu

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen