11.9 C
Deurne
vrijdag 24 mei 2024
Home- DeurneOud-Deurnese keert met voorstelling ‘Eerst’ terug naar de plek waar ze opgroeide

Oud-Deurnese keert met voorstelling ‘Eerst’ terug naar de plek waar ze opgroeide

Pleun van Engelen woont inmiddels alweer een tijdje in België, maar bracht haar jeugd door in Deurne. Op het Peellandcollege kwam ze voor het eerst in aanraking met theater toen ze meedeed aan de schoolmusical. Nu keert ze terug als professioneel actrice en theatermaker.

Dat doet ze niet in haar eentje. Vriendin Ellis Meeusen, met wie ze kennismaakte op de toneelschool in Leuven, is haar partner op het podium. De twee maakten samen de voorstelling ‘Eerst’ die op vrijdag 3 november te zien is in Cultuurcentrum Deurne.

Terug naar haar roots
De oud-Deurnese verheugt zich erop te spelen in het dorp waar ze opgroeide, vertelt ze met een Vlaams accent. “Ik vind het leuk dat mijn familie en vrienden van vroeger komen kijken. Meestal speel ik in België, maar dit keer is het dichtbij voor hen. Nu kan ik laten zien wat ik doe.”

De aanleiding voor het maken van de voorstelling is de deelname van de vriendinnen, samen met twee andere studenten van de theaterschool destijds, aan een tv-quiz. “We werden op het nippertje tweede omdat we nét te laat waren met het drukken op een knop. Het gevoel van ‘Wat als…’ bleef door ons hoofd spoken.”

Als eerste op de zuidpool
Het tweetal besloot iets te doen met hun gemoedstoestand. Ze wilden uitzoeken hoe andere mensen zich voelen als ze tweede, derde of laatste zijn geworden. Tijdens hun onderzoek stuitten ze op Robert Falcon Scott, een ontdekkingsreiziger die als eerste de zuidpool wilde bereiken. Roald Amundsen was hem net voor.

“We zagen overeenkomsten met de quiz waar wij aan meegedaan hebben. Scott maakte een hele lange reis om zijn doel te behalen. Wij hebben ook vele rondes doorlopen voordat we in de finale stonden. Allemaal werden we nipt tweede.”

Een muzikale race
De ervaringen van de ontdekkingsreiziger Scott zijn verwerkt in het theaterstuk. De thema’s winnaarsmentaliteit, competitiedrang en doorzetten komen onder andere ook aan bod. Van Engelen en Meeusen hebben dit alles verweven in ‘een tekstuele en muzikale race door een ijslandschap’, zoals ze het zelf noemen.

Kaartjes voor de voorstelling ‘Eerst’ zijn verkrijgbaar op de website van Cultuurcentrum Deurne.

Foto’s: Lukas Stevens/Sander Salden

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen