11.5 C
Deurne
donderdag 28 maart 2024
Home- DeurneOvertredingen bij post- en koeriersdiensten in Deurne en Helmond

Overtredingen bij post- en koeriersdiensten in Deurne en Helmond

Naar aanleiding van het grote aantal criminele activiteiten dat via post- en koeriersdiensten wordt uitgevoerd, heeft Peelland Interventie Team (PIT) steekproeven gehouden. Bij drie bedrijven in Deurne en Helmond zijn overtredingen geconstateerd.

Overtredingen
Eén bedrijf beschikte niet over de benodigde vergunning. Bij een ander had de ondernemer geen rijbewijs en was er onduidelijkheid over de verblijfplaats van één van de werknemers. Bij het derde bedrijf was sprake van illegale bewoning. Het is nog niet naar buiten gebracht of de betreffende bedrijven sancties krijgen opgelegd.

Vuist tegen wereldwijde drugspost
De actie past bij de vuist die gemaakt wordt tegen wereldwijde drugspost. Politie, Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie (NIWO), Omgevingsdienst Zuid-Oost Brabant (ODZOB) en de gemeenten Deurne en Helmond waren betrokken.

Bezorging van drugs via de post is een snelgroeiend probleem, daarom is twee jaar geleden een speciaal team opgericht dat dit de kop moet indrukken.
Nederland is een distributieland, de logistiek is hier van hoog niveau en daar maken criminelen slim gebruik van. Drugspakketjes worden simpelweg afgegeven bij een inzamelpunt en van daaruit verstuurd. Dit gaat zo gemakkelijk omdat de verzender zich bij wet niet hoeft te legitimeren. Het voorstel om legitimatieplicht in te voeren is door minister Grapperhaus afgewezen omdat dit een te grote inbreuk op de privacy zou maken en teveel administratieve rompslomp oplevert.

Om het probleem aan te pakken worden nu controles gedaan met drugshonden. Ook wordt er gewerkt aan technieken om pakketjes op een ‘slimme’ manier te scannen op drugs of andere verboden inhoud.
In lang niet alle gevallen zijn koeriers op de hoogte van de dubieuze inhoud van de pakketten die zij bezorgen, maar in sommige gevallen is er reden om hen beter in de gaten te houden.

Het probleem met de pakketten uit Nederland is inmiddels wereldwijd bekend. In diverse landen wordt tegenwoordig ieder pakket met een NL-sticker gecontroleerd. Om gehoor te geven aan de signalen vanuit het buitenland dat Nederland in actie moet komen tegen deze vorm van criminaliteit, trekt de politie samen op met de ‘grote zes’ in de Nederlandse pakketbranche (DHL, DPD, GLS, PostNL, TNT/FedEX en UPS). Bij deze bedrijven worden steekproeven gehouden, maar hiermee wordt slechts het topje van de ijsberg blootgelegd. Daarnaast ondervindt men last van het zogeheten ‘briefgeheim’. Hierdoor mogen enveloppen en kleine pakketten niet geopend worden.

Criminelen gebruiken voor het verzenden van hun post regelmatige foutieve, maar wel bestaande adressen. Als een pakketje wordt onderschept of geretourneerd, dan blijven zij buiten beeld.
Chauffeurs blijken in dit systeem de zwakste schakel te zijn. Het komt voor dat zij worden benaderd door criminelen die hen vertellen dat pakketten op bepaalde adressen voor de deur moeten worden afgegeven. Voor chauffeurs is het aantrekkelijk hiermee akkoord te gaan vanwege de lage vergoeding die zij per afgeleverd pakket krijgen (meestal niet meer dan 70 cent)

Omdat diverse grote postbedrijven werken met overwegend freelancers, is er weinig zicht op wat er onderweg gebeurt. Er wordt om deze reden gepleit voor het verplicht stellen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) voor alle chauffeurs.

Al met al zijn alle acties die momenteel worden ondernomen slechts hobbels, het wordt lastiger om verboden middelen te versturen, maar niet onmogelijk. Om het probleem breder aan te pakken roept de politie alle burgers op alert te zijn op verdachte omstandigheden.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen