11.7 C
Deurne
dinsdag 24 mei 2022
Home- DeurnePetitie tegen herinrichting De Peel in 2 weken meer dan 1000 keer...

Petitie tegen herinrichting De Peel in 2 weken meer dan 1000 keer ondertekend

Een petitie tegen herinrichting van De Peel is binnen dertien dagen meer dan duizend keer ondertekend. Ondertekenaars zijn het over één ding eens: het plan om nieuw hoogveen te kweken pakt rampzalig uit voor de bestaande natuur.

“Het steekt me dat Staatsbosbeheer iets doet bijna wat niemand wil, alleen maar omdat er subsidie voor was”, vertelt initiatiefnemer van de petitie, Erik Vink uit Deurne. Hij wil met zijn actie voor elkaar krijgen dat de (nieuwe) minister van Landbouw het hoogveenherstel nog eens onder de loep neemt, zodat er komende jaren niet telkens meer bos verdwijnt.

Kale vlakte
Vink ziet hoe de authentieke omgeving in De Peel steeds verder wordt afgebroken. “Dit project gaat ten koste van ons plezier om hier te wonen en te wandelen, en vernielt een cultuurhistorisch waardevol natuurgebied, met vaarten en wieken van de Peelwerkers, waar een spannend oerbos groeide. Een kale vlakte zonder schaduw, daar zit toch niemand op te wachten? Afgezien van de vraag of hoogveen in ons klimaat nog wel wil groeien.”

Peelbrand
Een groot deel van de Deurnsche Peel is inmiddels onder water gezet. Erik Vink geeft aan dat daardoor alle bomen binnen enkele jaren dreigen af te sterven. Ook heeft hij zorgen over de paden, bruggen en wegen die zijn verdwenen. “Dit maakte het voor de brandweer vorig jaar des te moeilijker de laatste Peelbrand te blussen, die ondanks de inzet van helikopters uitgroeide tot de grootste natuurbrand die ons land ooit heeft gekend.”

Absurd
Samen met de Dorpsraad van Helenaveen en kenners van het gebied trekt Vink ook ten strijde tegen de fouten die Waterschap Aa en Maas al hebben toegegeven zoals het dempen van vaarten die deel uitmaken van het beschermd dorpsgezicht. Maar ook zijn de aanvoer van puin en zand voor zware machines, en het aan- en afrijden daarvan dwars door het veen desastreus, legt Vink uit: “Het zand heeft zich verspreid en het bodemleven om zeep geholpen. En de sporen van al dat materieel gaan nooit meer weg. Absurd dat dit allemaal mag, terwijl we zo weinig natuur hebben.”

‘Onbenullen’
Ondertekenaars van de petitie kunnen naast het tekenen ook een reactie achterlaten op de website. Tegenstanders van de werkzaamheden in De Peel schrijven: “Triest, om duizenden jaren natuur verloren te zien gaan, en dat ze de boel nu zo aan het verprutsen zijn. Gemeente Deurne word eens wakker!” laat E. Boele uit Helenaveen weten bij het ondertekenen van de petitie. A. Krijgsman uit Demen vertelt: “Je ziet dat dergelijke praktijken van onze natuurbeheerders schering en inslag zijn, in heel Nederland en niet alleen in de Peel.” En J. Laurensse uit Deurne noemt zichzelf “veelvuldig bezoeker van wat de Peel was, totdat die onbenullen van ambtenaren wakker schrokken bij Staatsbosbeheer.”

De petitie is te vinden op https://hoogveenherstel.petities.nl en sluit op 21 januari; daarna worden de handtekeningen in Den Haag aangeboden.

Foto: Werkgroep Behoud De Peel

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen