7.3 C
Deurne
maandag 15 april 2024
Home- DeurnePlan openbare verlichting in Zeilberg definitief

Plan openbare verlichting in Zeilberg definitief

Omdat de openbare verlichting in de gemeente Deurne oud en storingsgevoelig is, wordt deze vervangen door ledverlichting. Gelijktijdig wordt kritisch gekeken naar het huidige lichtplan. Om energie en kosten te besparen worden op diverse plekken lantaarnpalen weggehaald, op de fietspaden tussen de dorpen wordt juist verlichting toegevoegd.

De gemeente is uiteindelijk verantwoordelijk voor wat weggaat en wat blijft, maar dorps- en wijkraden zijn nauw betrokken bij deze besluitvorming.

Zeilberg
Om het effect van de veranderingen in het lichtplan te ervaren, zijn lampen die op de nominatie stonden om verwijderd te worden in Zeilberg uit gezet. Dit heeft tot veel reacties geleid, tussen 13 december en nu zijn deze kritisch bekeken en meegenomen om tot een definitief plan te komen.
Inmiddels zijn de lampen die na evaluatie toch blijven weer aangezet.

St. Jozef
Al eerder werd een soortgelijke proef in st. Jozef afgerond, de lantaarnpalen die komen te vervallen (herkenbaar aan een sticker), blijven uit tot ze verwijderd zijn. Dit zal gebeuren in het najaar van 2019 of het voorjaar van 2020.

Deurne-west, Heiakker en Koolhof
In Deurne-west, Heiakker en Koolhof is de overbodige verlichting inmiddels verwijderd, de komende weken wordt het oranje licht vervangen door ledlampen.

Helenaveen, Liessel en Vlierden
Ook in Helenaveen, Liessel en Vlierden is de verlichting die niet meer in het plan past inmiddels weggehaald. Wel staan in de kernen nog enkele masten met een zogenaamde RAVO-G kabel, deze kunnen alleen worden verwijderd door de netwerkbeheerder. Ook bij enkele rotondes staan nog oude masten, dit omdat de nieuwe nog niet geleverd zijn. Het ziet ernaar uit dat alle werkzaamheden in het voorjaar afgerond zijn.

Walsberg
De laatste inloopavond in Walsberg is inmiddels een feit, de gemeente is nog bezig met het verwerken van de reacties. In de loop van maart zullen de wijzigingen zichtbaar worden. Net als in st. Jozef zullen de definitieve werkzaamheden uiterlijk in het voorjaar van 2020 plaatsvinden.

Deurne-centrum, Vlier-Noord en resterende buitengebied
Hekkensluiter in het proces zijn Deurne-Centrum, Vlier-Noord en het resterende buitengebied. In Deurne centrum is in januari overleg geweest met de diverse steakholders, naar aanleiding van die uitkomsten is bewoners gevraagd mee te denken. Naar verwachting zal de te saneren verlichting vanaf april uit gaan.
Bewoners van Vlier-Noord en het buitengebied zijn diverse malen benaderd om mee te denken, maar de gemeente heeft hierop geen reacties ontvangen. Voor deze gebieden wordt daarom een plan gemaakt dat online te bekijken is en waarop direct gereageerd kan worden.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen