De uitvinding van Merijn Poorthuis uit Deurne zorgt er al in verschillende gemeenten voor dat de lange wachtlijsten in de zorg met succes worden teruggedrongen. Bij een pilot met de app ‘Wachtlijstoplosser’ in Best is de duur van toetreding tot zorg met 73,9 procent gedaald en zijn er geen wachtlijsten meer. Anne Verstappen van DeurneNU ziet ook mogelijkheden voor de service van Poorthuis in Deurne en heeft daarom vragen gesteld aan wethouder Riny van Rinsum.
Het raadslid wil weten of de ‘Wachtlijstoplosser’ ook in onze gemeente kan worden ingezet en welke kosten daaraan verbonden zijn. “Het lijkt me geweldig als gemeente Deurne ook aanhaakt. Als Deurnenaar zou ik dat erg mooi vinden”, zegt Poorthuis.
Niet erg efficiënt
Het idee voor zijn start-up ‘Zorg Inzicht’ kreeg hij al jaren geleden toen hij werkte voor Poetszorg Deurne: “Cliënten die in aanraking kwamen voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) mochten zelf een huishoudelijke hulp kiezen en dat zorgde voor lange wachtlijsten. Het viel me op dat er soms niet erg efficiënt gewerkt werd.”
Veel zorgaanbieders werken vaak voor meerdere gemeenten, waarvan bijgehouden moet worden hoeveel cliënten er op de interne wachtlijst staan. De gemeente heeft hierop vaak geen zicht en vraagt die data dan wekelijks op bij de zorgaanbieders. “Er zijn nogal wat partijen, dus dat betekent dat iemand binnen de gemeente en bij alle zorgaanbieders veel tijd kwijt is aan het bijhouden en actualiseren van alle lijsten”, legt Poorthuis uit.
Omdraaien
Het succes van de Deurnese uitvinding zit hem in het omdraaien van het proces. In plaats van de cliënt kiest de zorgaanbieder. Op een centrale wachtlijst kunnen zorgorganisaties cliënten uitzoeken die met hen matchen.
Dat het systeem direct effect heeft, bleek bij de proefperiode in gemeente Best. “Voor aanvang van de pilot duurde het soms maanden voordat er poetshulp beschikbaar was. Toen de pilot live ging stonden er negen mensen op de wachtlijst, maar na lancering was die binnen twee minuten weg. Zorgaanbieders stonden letterlijk te springen om die cliënten op te nemen”, zegt Poorthuis.
Foto: gemeente Deurne/Zorg in zicht