23.6 C
Deurne
zaterdag 2 juli 2022
Home- DeurneProblemen op stroomnet hebben grote gevolgen voor ondernemers; gemeente onderzoekt situatie in...

Problemen op stroomnet hebben grote gevolgen voor ondernemers; gemeente onderzoekt situatie in Deurne

Bij een enquête van werkgeversverenigingen onder Brabantse ondernemers heeft driekwart van hen aangegeven dat de aangekondigde stop op nieuwe aansluitingen voor grootverbruikers acute problemen geeft voor hun bedrijven. Dit meldt het ED zondag. In Deurne onderzoekt de gemeente op dit moment ook wat de gevolgen zullen zijn met een enquête waarbij nieuwe stroomaanvragen van grootverbruikers in beeld worden gebracht.

Deurnese ondernemers kunnen via een invulformulier op de website van de gemeente hun plannen toelichten. “Gemeente Deurne beseft dat dit veel gevolgen heeft voor bedrijven, maatschappelijk vastgoed en andere grootverbruikers met toekomstige (ver)bouwplannen. Het is daarom van belang om goed inzicht te krijgen in deze projecten”, geeft de gemeente aan.

Grootverbruikers
TenneT heeft twee weken geleden aangekondigd dat het stroomnet in Brabant en Limburg het niet meer aankan en dat nieuwe aanvragen van grootverbruikers tijdelijk worden geweigerd. Ook kunnen bestaande klanten hun netaansluiting niet vergroten.

Woningbouw
De netbeheerders benadrukken dat de transport-schaarste geen gevolgen heeft voor aansluitingen in woningen tot en met 3 x 80A, omdat hiermee in de prognoses rekening is gehouden. De woningbouwopgave zou hierdoor niet in gevaar komen. Het zou gaan om een tijdelijke stop die alleen voor grootverbruikers geldt. De stroomleveranciers verwachten dat er in Brabant pas in 2025 weer nieuwe aanvragen kunnen worden behandeld maar het kan ook langer duren tot uiterlijk 2032.

Taskforce
De gemeente Deurne geeft aan dat de verantwoordelijkheid voor deze problematiek ligt bij Tennet. De provincies Noord-Brabant en Limburg en de Rijksoverheid zijn aanspreekpunt voor Tennet. Zij hebben een taskforce opgezet om gezamenlijk naar mogelijke oplossingen te kijken. Lokaal gezien in Deurne is het volgens wethouder Tom Oomen belangrijk om in de toekomst de ontwikkelingen zo in te richten dat het elektriciteitsnet zoveel mogelijk of zelfs geheel wordt ontlast.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen