Veebedrijven met een hoge stikstofuitstoot, die dichtbij Natura 2000-gebieden zijn gevestigd, kunnen zich vanaf 18 januari melden bi..." />
9.7 C
Deurne
maandag 28 november 2022
Home- DeurneProvincie gaat bedrijven bij Natura 2000-gebieden met hoge stikstofuitstoot aankopen

Provincie gaat bedrijven bij Natura 2000-gebieden met hoge stikstofuitstoot aankopen

Veebedrijven met een hoge stikstofuitstoot, die dichtbij Natura 2000-gebieden zijn gevestigd, kunnen zich vanaf 18 januari melden bij de provincie Noord-Brabant. Provincies krijgen budget van het Rijk om zogenoemde ‘piekbelasters’ aan te kopen, op basis van vrijwilligheid. De provincie koopt deze bedrijven aan voor de marktwaarde.

In de gemeente Deurne ligt het Natura 2000-gebied Deurnese Peel en Mariapeel, waarvan De Bult een onderdeel is. Ook De Groote Peel is een Natura 2000-gebied.

Uitstoot
Bedrijven die zich aan willen melden als ‘piekbelaster’, moeten een uitstoot hebben die leidt tot een stikstofneerslag van meer dan 2 mol gemiddeld per hertare per jaar op een stikstofgevoelig Natura 2000-gebied. Alleen bedrijven die dicht bij zulke gebieden liggen voldoen hieraan. Ook veebedrijven zonder grond kunnen in aanmerking komen. Om te bepalen met welke ‘piekbelasters’ de provincie vervolgens in zee gaat, wordt onder meer gekeken naar welke bedrijven landbouwgrond mee willen verkopen en of de grond gebruikt kan worden voor het aanpakken van veertien stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden in Brabant.

Tweede stoppersregeling
Veehouders die zich aan willen melden, kunnen dit tussen 18 januari en 1 maart 2021 doen bij het Ondersteuningsloket Stikstof van de provincie. De gerichte opkoop is één van de regelingen die het kabinet aankondigde in het kader van de stikstofaanpak. In 2021 komt er een tweede (vrijwillige) stoppersregeling beschikbaar: de landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties. Dit is een subsidieregeling waarvoor melkvee-, varkens- en pluimveehouders in aanmerking komen.

Foto: Commons Wikipedia

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen