De provincie waarschuwt op dit moment voor het gevaar van de Afrikaanse varkenspest. De ziekte is onlangs in Duitsland vastgesteld bij een dood gevonden wild zwijn bij de plaats Kirchhundem in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Deze plaats ligt op zo’n 150 kilometer van de Limburgse grens en daarmee ook dichtbij Noord-Brabant. Daarom roept de provincie inwoners op om extra alert te zijn op bepaalde zaken.
“Het belangrijkste dat je kunt doen, is géén etensresten achterlaten in de natuur. Vooral tijdens vakantieperiodes is die oproep belangrijk, omdat er dan veel mensen onderweg zijn en bijvoorbeeld rondom parkeerplaatsen hun afval achterlaten”, zegt de provincie.
Stokbroodje
De besmettelijke Afrikaanse varkenspest kan zich door onoplettendheid van mensen snel verspreiden: “Een op de camping in Italië gesmeerd stokbroodje met salami dat ’s nachts door een wild zwijn rondom een prullenbak wordt opgepikt, kan zomaar de boosdoener zijn voor verdere verspreiding van de ziekte”, meldt de provincie.
Die vraagt vakantiegangers daarom om geen varkensproducten mee naar Nederland te nemen: “Zelfs onder je schoenen kun je het virus Brabant binnenbrengen. Maak schoenen waarmee je in de natuur bent geweest dus goed schoon en doe ze niet aan wanneer je een kinderboerderij of varkensbedrijf bezoekt.”
Forse problemen
Afrikaanse varkenspest is een zeer besmettelijke virusziekte die voorkomt bij varkens en wilde zwijnen. In Roemenië, Polen, Italië, Bulgarije, de Baltische staten en delen van Duitsland zorgt de ziekte op verschillende plaatsen voor forse problemen. De Afrikaanse varkenspest is voor mensen ongevaarlijk, maar varkens kunnen er dood aan gaan. De gevolgen voor de varkenshouderij kunnen dus zeer groot zijn, in de vorm van dierenleed en economische schade voor ondernemers in het getroffen gebied.
In Duitsland zijn eerder gevallen van de Afrikaanse varkenspest vastgesteld, maar niet vaak zo dichtbij de Nederlandse grens als nu. “Vanwege het grensverkeer en de aanwezigheid van wilde zwijnen in de provinciegrensgebieden is nu dus extra alertheid vereist”, benadrukt de provincie. Boeren, jagers en anderen die werken met wilde of gehouden dieren, wordt gevraagd aanvullende hygiënemaatregelen te treffen, extra alert te zijn op symptomen van de ziekte en dood gevonden dieren zo snel mogelijk te melden.
Foto: provincie Limburg