18.9 C
Deurne
dinsdag 8 juli 2025
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneProvincie wil versnelling van Aanpak Landelijk Gebied; ‘Enkele projecten nog dit jaar...

Provincie wil versnelling van Aanpak Landelijk Gebied; ‘Enkele projecten nog dit jaar van start’

In twaalf gebieden in Brabant wordt door de provincie gewerkt met de groenblauwe gebiedsgerichte aanpak (GGA). Het project Vitale Peel en natuurgebied De Bult zijn daar twee voorbeelden van. In deze gebieden zijn de uitdagingen voor natuur, water en bodem extra ingewikkeld en urgent. De provincie wil hiervoor nu de Aanpak Landelijk Gebied (ALG) versneld uitvoeren.

Begin dit jaar zijn ruim 100 projectvoorstellen ingediend voor de twaalf gebieden. Deze zijn inmiddels allemaal beoordeeld op hoe ze bijdragen aan de doelen voor natuur, water en klimaat en perspectief bieden voor de landbouw. Er is ook gekeken naar de mogelijke snelheid van uitvoering, bestuurlijk draagvlak, maatschappelijke impact, kosten en ruimtelijke inpassing.

‘Nog dit jaar starten’
Het doel is volgens de provincie om de plannen en projecten met een positieve beoordeling snel richting uitvoering te brengen met het geld en de menskracht die beschikbaar zijn. De komende tijd helpt de provincie de betrokken partijen met advies, ondersteuning en inzet van beleid, financiering, grond en capaciteit. De verwachting van de provincie is dat enkele projecten nog dit jaar kunnen starten.

“De voorstellen bieden een uitgelezen kans om de uitvoeringskracht te versterken. In de voorstellen zien wij veel uitvoeringsgerichte initiatieven met mooie plannen”, zegt gedeputeerde Hagar Roijackers. “Daarnaast zien we dat er ook middelen worden gevraagd voor nader onderzoek en planuitwerking. Dat laatste waarderen wij, omdat het belangrijk is om gezamenlijk de focus en commitment te behouden op het lange termijn gebiedsproces en dit gezamenlijk tot een succes te maken.”

Uiteenlopende voorstellen
Een aantal van de ideeën is op korte termijn uitvoerbaar, andere voorstellen vragen volgens de provincie nog om verdere uitwerking. De voorstellen blijken zeer uiteenlopend. Zo zijn er aanvragen vanuit en samen met de agrarische sector, gericht op doelsturing, kavelruil, beschikbaarheid van grond, extensivering en verbeteren hydrologische omstandigheden. In andere gevallen gaat het om de aanleg van Ecologische Verbindingszones (EVZ) en de aanplant van hagen en heggen om natuur en landschap te versterken.

In sommige projectvoorstellen ligt de nadruk op het verbeteren van de hydrologische omstandigheden door meer water vast te houden, zoals ook in De Peel gebeurt. Dit moet voor de toekomst ook zorgen voor de waarborging van voldoende drinkwater. Daarnaast zijn er ideeën ingediend over hoe de recreatiedruk in en rondom Natura-2000 gebieden kan worden verminderd en de beleefbaarheid van het gebied kan worden verbeterd. Tot slot zijn er voorstellen die bestaan uit een uitvoeringsagenda voor een heel GGA-gebied of een integrale gebiedsontwikkeling voor een deelgebied.

Wettelijke doelen
Met de Aanpak Landelijk Gebied wil de provincie de wettelijke doelen behalen op het gebied van natuur, water en klimaat in samenhang met een duurzaam perspectief voor de landbouwsector. De focus ligt daarbij op de uitvoering in de twaalf gebieden waar met een gebiedsgerichte aanpak (GGA) wordt gewerkt.

Sinds 2021 werkt Brabant in de GGA intensief samen met waterschappen, gemeenten, terrein-beherende organisaties als Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, particuliere grondeigenaren, de agrarische sector en andere belanghebbenden.

Samen zoeken de partijen naar slimme combinaties van oplossingen om water, bodem en lucht op orde te brengen. Met de Aanpak Landelijk Gebied gaat Brabant nu een stap verder en versnelt het de uitvoering van bestaande én nieuwe plannen.

Foto: GGA Vitale Peel

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen