Een kalverenbedrijf aan de Esp in Bakel mag van de Raad van State uitbreiden met 858 kalveren. De hoogste bestuursrechter veegde daarmee donderdag de bezwaren van omwonenden en Coöperatie Mobilisation for the Environment U.A. van tafel. Zij vrezen voor verminderde kwaliteit van het leefmilieu in de omgeving van het bedrijf en de gevolgen voor de natuur, waaronder een toename van de stikstofdepositie voor Natura 2000-gebieden.
Ruim een jaar geleden heeft het college van burgemeester en wethouders van Gemert-Bakel het wijzigingsplan ‘Esp 2 en Bakelseweg 63’ vastgesteld. Hiermee werd de wijziging en uitbreiding van een kalverhouderij in Bakel mogelijk en kan een vleeskalverhouderij in De Mortel worden gesaneerd en mag er een woning worden gebouwd. Hiertegen tekenden Coöperatie Mobilisation for the Environment U.A. en omwonenden beroep aan.
Luchtwassers
Hoewel de Raad van State erkent dat er met het plan meer dieren op de locatie mogen worden gehouden, denkt de rechter dat de uitstoot van verschillende overlast gevende en schade toebrengende stoffen juist zal verminderen omdat de uitbreiding gepaard gaat met een modernisering. Het Bakelse bedrijf krijgt luchtwassers die eventuele overlast voorkomen volgens de Raad van State.
Daar is voorman Valentijn Wösten van Coöperatie Mobilisation for the Environment U.A. een stuk sceptischer over. De jurist was in 2022 ook te zien in de driedelige documentaire Stank & Strijd van Zembla, waarin werd onthuld dat de overheid jarenlang alarmerende signalen negeerde over slecht functionerende geurfilters die ondertussen met veel subsidie van het Rijk werden ingezet. Daarom vrezen omwonenden ondanks de moderne luchtwassers stankoverlast.
Ingewikkeld
De Raad van State gaf in de behandeling van de zaak aan dat de voorzieningenprocedure zich niet leent voor behandeling van ingewikkelde juridische rechtsvragen. De materie werd als zo complex gezien dat een meervoudige kamer van de Raad dit punt later precies uitzoekt in een zogeheten bodemprocedure.
Voorzieningenrechter mr. C.J. Borman vindt dat er ook een natuuronderzoek moet komen als blijkt dat de nieuwe stal zorgt voor een toename van stikstofneerslag. Dan moet er een beoordeling worden gemaakt waaruit moet blijken dat deze wijziging ‘geen significante gevolgen zal hebben of dat de natuurlijke kenmerken van de relevante Natura 2000-gebieden niet worden aangetast.’
Daarnaast moet de veehouder een nieuwe omgevingsvergunning hebben voor het gebruik van de veehouderij. Die heeft de ondernemer inmiddels aangevraagd.
Foto: Pexels