Bewoners van de Bosweg in Deurne zijn donderdag in het gelijkgesteld door de rechtbank in Den Bosch in hun zaak tegen de uitbreiding van een pluimveehouderij in hun omgeving. Hiermee wordt de vergunning vernietigd die door de gemeente Deurne aan de ondernemer was verstrekt. De gemeente had alle belangen zorgvuldiger af moeten wegen, vindt de rechter.
De gemeente Deurne laat naar aanleiding van de uitspraak weten: “Goed dat er nu een uitspraak van de rechter ligt. Dit geeft in ieder geval meer duidelijkheid over het vergunningstraject. Zeker ook naar de omwonenden.”
Klachten
De pluimveehouder wilde het bedrijf in Deurne uitbreiden naar 256.690 vleeskuikens maar dat zagen omwonenden niet zitten. Ondanks de vele klachten en pogingen van de buurt om de gemeente op andere gedachten te brengen, werd de vergunning voor uitbreiding verleend. Dat had nooit gemogen gebeuren volgens de rechtbank Oost-Brabant. Want hoewel de gemeente Deurne stelt dat er geen redenen zijn om de omgevingsvergunning te weigeren en dat de omgevingsvergunning dus moet worden verleend, ligt dat volgens de rechter anders: “Dat is niet zo.”
‘Moet vergunning verlenen’
Ook in het eerste deel van de Zembla-documentaire Stank en strijd komt de zaak in Deurne aan de orde. Daarin vertelt wethouder Marinus Biemans dat hij niet anders kan dan de vergunning verlenen omdat het nieuwe stalsysteem voor iets minder stank gaat zorgen: “Volgens de vergunningverlening wordt de overbelaste situatie minder. Daar heb ik dan aan te toetsen. Dan moet ik de vergunning verlenen.”
Inpasbaar
Dat is onjuist volgens de rechtbank die aangeeft dat als de gemeente afwijkt van het bestemmingsplan, deze alle belangen mee moet wegen en moet kijken of de omgevingsvergunning voor omwonenden niet onevenredig is. Een gemeente kan zo’n vergunning weigeren als deze vindt dat de vergroting van de dierenverblijven niet inpasbaar is in de omgeving, geeft de rechter aan.
Op papier
Bij het bedrijf aan de Bosweg was het plan om een oude varkensstal die niet meer voldeed aan de emissieregels te slopen en te vervangen door een nieuwe kippenstal. Hiermee zou de overbelaste situatie op papier minder worden en zou de pluimveehouder meer dieren mogen houden, was de redenering van de gemeente Deurne. “Als ik dat niet doe, word ik door de rechter teruggefloten”, zei wethouder Biemans in de documentaire-reeks van Zembla eerder dit jaar.
Bescherming omwonenden
Daar is de rechtbank het niet mee eens en die fluit hem nu terug om precies het tegenovergesteld. De rechter vindt het niet juist dat een bestaand recht op een oude varkensstal die niet meer voldoet, je ook het recht zou geven om met de best beschikbare technieken juist meer dieren te gaan houden dan in de oude situatie. “Dit staat haaks op de doelstelling van de best beschikbare technieken, namelijk een betere bescherming van het milieu (en in dit geval de omwonenden)”, zegt de rechter.
Kritischer kijken
De gemeente had bij de vergunningverlening kritischer moeten kijken welke emissieruimte bij toepassing van de best beschikbare technieken binnen de bestaande inrichting kan worden ingezet. Daarbij tekent de rechtbank ook aan dat de gemeente Deurne bij een vergunningsaanvraag zich niet alleen kan laten leiden door een rapport dat is aangeleverd door de aanvrager van de vergunning. De gemeente moet ook controleren of dat rapport juist is, vindt de rechter. Daarnaast ziet de rechtbank nog meerdere gebreken in de beoordeling van de geluidsoverlast van het bedrijf en had de gemeente moeten kijken of er meer maatregelen konden worden getroffen om de endotoxinen-uitstoot te beperken.
Nieuw besluit
De vergunning is daarom door de rechtbank in Den Bosch vernietigd. Dit betekent dat de gemeente Deurne opdraait voor de kosten van het griffierecht aan de eisers en een vergoeding voor hun proceskosten. Ook moet de gemeente deskundigenkosten vergoeden aan twee van de eisers voor een bedrag van 4.678 euro. Binnen zes maanden moet de gemeente Deurne van de rechter een nieuw besluit nemen over de zaak en daarbij moet rekening worden gehouden met de uitspraak van rechtbank Oost-Brabant. Of de gemeente in hoger beroep gaat bij de Raad van State is nog niet duidelijk.
Bekijk hier de aflevering van Zembla waarin de zaak over de uitbreiding van de pluimveehouderij aan de Bosweg in Deurne werd behandeld.