8.5 C
Deurne
woensdag 21 februari 2024
Home- DeurneRegio De Peel krijgt bijzondere status en geld van het rijk

Regio De Peel krijgt bijzondere status en geld van het rijk

De regio De Peel krijgt de komende jaren extra ondersteuning van verschillende ministeries om de leefbaarheid en economische vitaliteit van het gebied te verbeteren voor de mensen die er wonen, werken en recreëren. Daarvoor zal ook een investeringsagenda worden opgesteld maar exacte bedragen zijn nog niet bekend.

De minister van Binnenlandse Zaken heeft De Peel nu de definitieve status toegekend als zogenoemd NOVI-gebied. In deze gebieden werken het Rijk en andere overheden als één overheid, samen met de samenleving aan de grote opgaven in die regio. In totaal zijn er acht van zulke gebieden in Nederland, waarvan De Peel er één is. Samen met Zuid-Limburg en het Groene Hart is De Peel de eerste met een definitieve aanwijzing.

‘Alle hens aan dek’
In de Peel komen veel opgaven samen zoals de landbouwtransitie, de energietransitie, het verbeteren van de natuur, het verbeteren van de kwaliteit van de leefomgeving, de aanpak van droogte en het verbeteren van de waterkwaliteit. “Er zijn enorme veranderingen gaande in het landelijk gebied in onze regio”, vertellen Marinus Biemans (wethouder gemeente Deurne) en Fons d’Haens (wethouder gemeente Bladel), die namens de Metropoolregio Eindhoven MRE betrokken zijn bij het NOVI-gebied. “Het is ‘alle hens aan dek’ om ervoor te zorgen dat deze veranderingen positief uitwerken voor de inwoners van de regio. Dat gaat het beste als alle overheden en andere betrokken partijen samenwerken. Vanuit de Metropoolregio Eindhoven hebben we ons hard gemaakt voor een meerjarige, programmatische aanpak waaraan alle overheden meedoen. We willen met deze samenwerking de leefbaarheid in de hele regio verbeteren. We zijn blij dat het Rijk zich definitief committeert aan de opgaven waar we voor staan.”

Het NOVI-gebied De Peel dat nu de definitieve status heeft gekregen, ligt in de provincies Limburg en Noord-Brabant. Hier wordt samengewerkt met 2 provincies, 4 regio’s van samenwerkende gemeenten, 3 waterschappen en meerdere ministeries. Dat doen ze ook al in de goede rijk-regio samenwerking in het programma Vitaal Platteland en de regiodeals.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen