18.2 C
Deurne
zaterdag 22 juni 2024
Home- DeurneRijkswaterstaat maakt zich zorgen om droogte

Rijkswaterstaat maakt zich zorgen om droogte

Vorige zomer is het maandenlang kurkdroog geweest en dat is nog altijd merkbaar. Op dit moment is er nog geen sprake van een watertekort maar afgaande op de weersvoorspellingen voor de komende tijd kan dat heel snel veranderen meldt waterschap Aa en Maas. Het ziet ernaar uit dat er de komende weken geen druppel neerslag gaat vallen.

Onvoldoende regen
In de herfst van 2018 heeft het veel geregend, maar toch was dit bij lange na niet voldoende om de grondwaterstand en het peil in sloten en beken weer op een acceptabel niveau te brengen. Vooral de hoger gelegen zandgrondgebieden hebben te lijden onder de droogte. Waar sloten in het buitengebied normaal gesproken ongeveer een maand per jaar droog staan is dat nu op veel plekken al tien maanden het geval.

Drooggevallen sloten
Vorig jaar ontstond droogte in zeventig procent van de vennen en sloten in Oost-Brabant. Rijkswaterstaat had dit nooit eerder gezien. Op dit moment staat alweer twintig procent droog, dat percentage is in de afgelopen, droge dagen flink gestegen en zal de komende tijd nog behoorlijk toenemen.

Blauwalg
Het laat zich niet moeilijk raden dat de droogte een wissel trekt op de natuur. De biodiversiteit neemt af en doordat laag water sneller opwarmt, vormt blauwalg zich in hoog tempo. Rijkswaterstaat onderzoekt hoe de vorming van blauwalg in de toekomst voorkomen kan worden.

De Peel
Ter voorbereiding op droge tijden wordt water en een gebied vastgehouden door stuwen in beken en rivieren omhoog te zetten. Vanuit de Maas zijn kanaaltjes en sloten aangelegd om extra water aan te voeren richting de Peel, want als deze door droogte inklinkt gaat een prachtig natuurgebied verloren.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen