-1.2 C
Deurne
vrijdag 9 december 2022
Home- DeurneSaharazand zorgt ook in Deurne voor oranje gloed en vieze auto’s

Saharazand zorgt ook in Deurne voor oranje gloed en vieze auto’s

Het Saharazand dat afgelopen dagen in de richting van ons land is gewaaid, gaf woensdagavond ook in Deurne een geeloranje gloed toen de zon rond 20.30 uur onderging. Het stof uit de Sahara zorgde er tegelijkertijd ook voor dat veel autobezitters hun auto donderdagochtend onder het vuil aantroffen.

Tijdens stof- en zandstormen, die in het woestijngebied voorkomen, kan het stof tot kilometers hoogte in de atmosfeer komen. Wanneer de luchtstroming over een grote afstand van zuid naar noord is gericht, kan het Saharastof tot boven Nederland of nog noordelijker komen. Valt er dan regen, dan kan het stof met de neerslag op het aardoppervlak terechtkomen. Vooral na een licht buitje zoals woensdag is het Saharastof dan te zien op voorwerpen als auto’s, daken en tuinmeubilair.

Een expert legt tegenover de Telegraaf uit hoe de geeloranje gloed ontstaat: “Door de botsing van de zonnestralen met de stofdeeltjes verliest de zon kracht en de maximumtemperatuur valt als er veel Saharastof in de lucht zit enkele graden lager uit. Hierdoor wordt het zonlicht verstrooid en dit levert een intense rode en oranje gloed aan de hemel op.”

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen