9 C
Deurne
vrijdag 19 april 2024
Home- DeurneSamenThuis Deurne voldoet niet op alle punten aan inspectienorm

SamenThuis Deurne voldoet niet op alle punten aan inspectienorm

Kleinschalig woon- en zorgcentrum SamenThuis voldoet niet aan de eisen van de Inspectie Gezondheidszorg. Het probleem ligt onder meer in de wijze waarop wordt omgegaan met cliëntgegevens. Ook worden doelen en acties niet duidelijk genoeg genoteerd, dit maakt dat het welbevinden van de client niet goed te volgen en sturen is.

In totaal schiet SamenThuis op vijf van de tien beoordeelde punten tekort. De zorginstelling voor ouderen is nu verplicht om een verbeterplan in te dienen, ze krijgen hiervoor tot eind februari 2020 de tijd.

Wonen met zorg
SamenThuis is gehuisvest in het voormalig missiehuis van sint Willibrord aan de Vlierdenseweg. Mensen die hier wonen, huren een appartement en ontvangen daarbij zorg.
Tijdens het moment van de inspectie woonden hier 18 mensen, in totaal biedt het complex ruimte aan 23 bewoners.

Risico’s
SamenThuis moet vooral stappen maken in de volledigheid van dossiers. Er waren enkele goede dossiers, maar in diverse gevallen waren de gezondheidsrisico’s niet goed geïnventariseerd, zo oordeelde de inspectie. Dit maakt dat de zorgverleners niet altijd de meest passende zorg kunnen bieden. Het advies is om specifieker te formuleren wat iedere client nodig heeft.
Ook op het gebied van meldingen van incidenten met cliënten is verbetering nodig om te voldoen aan de inspectienorm.

Overige aandachtspunten
Als vierde punt wordt gesteld dat Samen Verder, de organisatie waar SamenThuis onder valt, meer scholing moet aanbieden.
Laatste punt van aandacht is de manier waarop de lunch is ingericht. Tijdens de lunch eten cliënten zonder toezicht van de medewerkers in de eetkamer, terwijl dit volgens de inspecteurs juist een moment is om een gesprek te voeren en zo het welbevinden van de cliënten te toetsen. De instelling laat weten dat zij er bewust voor gekozen hebben om de middagmaaltijd op deze manier in te richten, ze zien dit als een moment van rust voor de bewoners.

Positieve benadering
De zorgaanbieder ziet de punten van kritiek niet als strop maar als een stimulans om tot structurele verbetering van kwaliteit van zorg te komen. Tegenhanger van de verbeterpunten is de persoonsgerichte zorg, hierover was de inspectie uitermate tevreden.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen