De Deurnese Mineralen Afzet Coöperatie (DEMAC) bestaat 25 jaar. Dat er in een kwart eeuw veel kan gebeuren, kan voorzitter John van Paassen beamen. Boeren hebben het zwaar nu de regelgeving vanuit Den Haag steeds strenger wordt: “De huidige staat van de agrarische sector stevent af de positie van Defensie een aantal jaar geleden.”
Ondanks de sombere situatie waarin de agrarische sector zich nu bevindt, wordt er zaterdagavond feest gevierd in Deurne. Het 25-jarig bestaan van het samenwerkingsverband tussen agrariërs uit de regio verdient een feestje, stelt de voorzitter: “Waar we heel trots op zijn is dat we een fijne en krachtige samenwerking hebben gerealiseerd in Deurne. Door samen op te trekken, kunnen we het mestvraagstuk beter aanvliegen. Eén boer is te klein om die kwestie op zich te nemen. Door de krachten te bundelen, bereik je meer.”
Binnen DEMAC werken zo’n 35 varkenshouders uit Deurne samen. DEMAC en loonbedrijf Kuunders vormen samen KUMAC. Dat bedrijf verwerkt de dierlijke mest. Daarbij blijft van iedere 100 kuub mest 50 procent schoon water over, 20 procent stapelbare vaste mest en 30 procent vloeibaar mineralenconcentraat dat toegepast wordt als kunstmestvervanger.
Van Paassen geeft aan dat DEMAC de toekomst met enige spanning tegemoet ziet: “Deze tijd is enorm onzeker. De houding van de overheid richting agrariërs is op zijn zachtst gezegd ‘onplezierig’ te noemen. Er worden bijvoorbeeld al een aantal jaren geen vergunningen meer uitgegeven. Ook niet aan bedrijven die zich hard maken voor het milieu en hun uitstoot willen verminderen.”
Laatste tank
De huidige staat van de agrarische wereld is volgens de voorzitter vergelijkbaar met die van Defensie een aantal jaar geleden: “Die militaire tak werd vrijwel volledig uitgekleed en afgebouwd. Eigenlijk pas toen bij wijze van spreken de laatste tank verkocht werd, kwam het besef dat we Defensie toch wel eens hard nodig konden hebben. Ik denk dat we als boeren hetzelfde mee gaan maken als het zo doorgaat.”
In de Europese Unie staat de voedselproductie volgens de voorzitter sterk onder druk. “Je kunt de huidige staat ervan zelfs zorgelijk noemen. Boeren zitten in een vreemde positie. Van de ene kant verdienen ze nu goed, vanwege die voedselschaarste. Je ziet de prijzen in de supermarkt bijvoorbeeld flink oplopen. Financieel gezien gaat het boeren dus nu even voor de wind, maar tegelijkertijd leven ze in grote onzekerheid. De toekomst van de sector verkeert in zwaar weer.”
Publieke opinie
In Deurne zijn ze vooral blij dat DEMAC is opgericht. “Dankzij die vooruitziende blik hebben we het hoofd boven water kunnen houden en staan we sterk”, verduidelijkt Van Paassen. “De publieke opinie is niet veranderd hier. In de regio kunnen we nog steeds goed overweg met iedereen. Vooral vanuit Den Haag is er het een en ander veranderd. Het voelt alsof we nu stilstaan als sector.”
Het gevoel dat er vanwege de overheid stilstand wordt veroorzaakt, sijpelt volgens Van Paassen door in de hele maatschappij: “Niet alleen agrariërs hebben het gevoel door overheidsbeslissingen niet verder te kunnen; zie nu maar eens een huis te vinden, laat staan kopen.”
Groen gas
DEMAC is op dit moment bezig om in te spelen op actuele thema’s zoals klimaat en energie. “Dat willen we doen door mest op een natuurlijke manier te hergebruiken en er bijvoorbeeld groen gas van te maken. Daarmee kunnen we van onze afhankelijkheid van Rusland op het vlak van gasbevoorrading afkomen. Daarnaast willen we het energieoverschot van onze 70.000 zonnepanelen aan de gemeenschap geven.”
Foto: DEMAC