Op het dak van de gemeentewerf zijn in juli 472 zonnepanelen geplaatst. Wethouder Helm Verhees heeft woensdagmiddag een scherm onthuld, waarop de energieopbrengst van de panelen te zien is.
“De gemeentewerf is niet langer alleen de thuisbasis van de buitendienst van de gemeente en de plek waar het strooizout ligt opgeslagen, het is nu ook een kleine energiecentrale”, aldus Toon van Otterdijk namens de gemeente. De zonnepanelen die op de daken van de gebouwen zijn gelegd, wekken meer energie op dan de gemeentewerf verbruikt.
Co2-redcutie
“Ruim 70 procent van de energie die wordt opgewekt, wordt teruggeleverd aan het net. 30.000 Kwh is voor eigen gebruik, de overige 95.000 Kwh gaat het net op. De energie wordt opgewerkt met 472 zonnepanelen, 397 op het kantoor en de remise (waar de voertuigen staan) en 75 op de zoutloods. Dit levert een CO2-reductie op van 93 ton per jaar”, legt Van Otterdijk uit. De panelen die zijn gelegd worden gedurende 15 jaar onderhouden en schoongemaakt.
Meer gebouwen verduurzamen
Naast de gemeentewerf, is de gemeente bezig om nog meer gebouwen te verduurzamen. Van Otterdijk: “Er liggen al 64 zonnepanelen op het dak van de Microhal en 160 op sporthal De Kubus. Deze aantallen zijn afgestemd op het eigen verbruik van het pand. Diverse sporthallen en gymzalen zijn inmiddels van energiezuinige ledverlichting voorzien.” Verder wordt het gemeentehuis bij de verbouwing naar een Huis voor de Samenleving verduurzaamd van energielabel F naar A. Ook is in de begroting een bedrag opgenomen voor de verduurzaming van De Kastanje in Liessel. Op 5 november behandelt de raad de begroting. Naar de overige gemeenschapshuizen wordt gekeken als het traject Maatschappelijke Voorzieningen in de Buurt is afgerond.
Tekst: Tim van der Weerden – Foto’s: Eric Senders