Omdat in 2050 alle huizen in Nederland verwarmd moeten worden op een milieuvriendelijke wijze, gaat SCAN (Seismische Campagne Aardwarmte Nederland) vanaf de eerste week van februari onderzoek uitvoeren in de regio Deurne. Hierbij worden de mogelijkheden van het gebruik van aardwarmte in kaart gebracht.
Die warmte uit het binnenste van de aarde, verwarmt water dat aanwezig is in aardlagen. Dat kan ingezet worden om bijvoorbeeld huizen en kantoren mee te verwarmen. “Dit is een milieuvriendelijk alternatief voor aardgas, maar ook een alternatief voor zonnepanelen en windmolenparken”, aldus de gemeente. Het onderzoek naar de diepe ondergrond wordt uitgevoerd in die delen van Nederland waarover nog weinig bekend is.
Zes kilometer diep
Om te kijken of deze manier van verwarmen mogelijk is onze regio, gaan medewerkers van SCAN in het buitengebied van Milheeze, ten oosten van de weg van Deurne naar De Rips, de geschiktheid van de ondergrond bepalen door middel van seismologische testen. Hierbij wordt de ondergrond, tot wel zes kilometer diep, in beeld gebracht.
Het onderzoek start met voorbereidende werkzaamheden die worden uitgevoerd door landmeters. Vervolgens plaatst een landbouwtractor, met daarop een kleine boorinstallatie, seismische ladingen op 10 tot 40 meter diepte. Zogeheten geofoons (grondmicrofoons) worden in de grond, aan het aardoppervlak, geplaatst, waarna worden één voor één seismische ladingen ontstoken.
Geluidsgolven
Hierdoor worden geluidsgolven de ondergrond ingestuurd die terugkaatsen op de onderliggende aardlagen. De geofoons vangen vervolgens de teruggekaatste geluidsgolven op aan het aardoppervlak. Op basis van de informatie die hieruit voorkomt kunnen experts een inschatting maken van het gebruik van aardwarmte in onze regio.
Tijdens het seismisch onderzoek kunnen de direct omwonenden mogelijk overlast ervaren. Bij het ontsteken van de seismische ladingen kan vooral dichtbij het onderzoek een doffe plof te horen zijn of kunnen trillingen voelbaar zijn. “Over het algemeen is het amper hoor- of voelbaar. Soms komt het voor dat trillingen sterker zijn. Dat is afhankelijk van de lokale aardlagen”, meldt de gemeente. Direct omwonenden worden door SCAN per brief op de hoogte gesteld van de werkzaamheden.
SCAN wordt gefinancierd door het Ministerie van Klimaat en Groene Groei. De uitvoering van SCAN is in handen van Energie Beheer Nederland (EBN) en onderzoeksinstituut TNO.
Foto: SCAN Aardwarmte